Voltijdse dagopleiding Fietshandelaar en fietshersteller

Steeds meer mensen schaffen zich een fiets aan.  Mensen worden meer milieubewust en ze gaan meer sporten.  De grote groep 60plussers zien het fietsen als de ideale sport voor hun leeftijd.  Tevens verwacht men dat één op de drie fietsen die in 2023 zal gekocht worden, een elektrische fiets zal zijn.  Het onderhoud van die fietsen zal moeten gebeuren door goed geschoolde techniekers.  Daarom is deze opleiding zo belangrijk!  Als techniek je ligt en je bent geboeid door de wereld van fietsen en de fietssport, aarzel dan niet, dan is deze opleiding je ding!

Duurtijd
  • Onbekend
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Voltijdse dagopleiding
  • Vlaams opleidingsverlof
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

Uit de sectorstudie 'Fietsendetailhandel' en uit studies van de beroepsfederatie Velo Pro Europe is gebleken dat handelaars vaak onvoldoende of gebrekkige opleiding hebben genoten. Bovendien blijkt uit een bevraging bij de centra dat de opleidingsinhouden soms ver uit elkaar liggen.
Daarom werd in samenwerking met de centra en de beroepsfederatie (verenigd in de adviesraad fiets) het initiatief genomen om een nieuw programma te ontwikkelen dat inspeelt op de noden in de branche. Daarenboven zal dit nieuwe programma zorgen voor een gestandaardiseerde opleiding.Bij het ontwikkelen van het programma werd vertrokken van het beroepsprofiel dat door de beroepsfederatie werd opgemaakt waarbij ook met de vestigingswetgeving werd rekening gehouden.

Het traject voorziet zowel in technische modules als in een module Bedrijfsorganisatie in de fietsvakhandel, waarin alle aspecten aan bod komen die te maken hebben met de concrete opstart, inrichting en uitbating van een fietsenwinkel die klaar is voor de toekomst (bepaling assortiment, positionering in de markt, wetgeving eigen aan de sector, stockbeheer, winkelinrichting, …).

Doelgroep

De ondernemersopleiding Fietsvakhandelaar richt zich tot cursisten met professionele ambities in de fietsvakhandel, zowel als zelfstandige of als werknemer.

Programma voltijdse dagopleiding:

Fietstechniek - beroepskennis: 

 

Basis Fietstechniek FLEX   128u
Fietshersteller FLEX   119u
Basis elektriciteit voor de fietstechnicus   20u
Technicus Elektrische fiets   60u
Bedrijfsorganisatie voor de fietsvakhandel   40u
Aanvullende praktijk   48u
Herstellen van fietsframes   52u
Ondernemerschap  88u
Eindproef   1u

Participatie in Pop-Up concept   200u

   

 

Ondernemerschap:  Gedurende 88u wordt jouw ondernemingszin geprikkeld en gestimuleerd. Ontdek jezelf en test je potentiële business idee meteen in de praktijk, begeleid door ervaren ondernemers! 

De module ondernemerschap start met een talententest die je ondernemerschapsvaardigheden in kaart brengt. Je krijgt in deze module handvaten aangereikt die je flink op weg zetten als startende ondernemer. Sessies: personal branding, opstellen van een marketing plan, basis verkoop en verkooptechnieken, basis boekhouden, financiering, opstellen van een financieel plan, opstartformaliteiten, vennootschapsvormen, wetgeving en verzekeringen, pitchen, netwerken en future proof ondernemen.

 

Bij de start van het cursusjaar krijg je een volledig overzicht van de lesmomenten. De lessen lopen in principe op dinsdag, woensdag en donderdag.
Hou er echter rekening mee dat er door onvoorziene omstandigheden wijzigingen kunnen plaatsvinden in het lessenrooster.
Het is dan best mogelijk dat een inhaalles wordt gepland op een andere dag dan de gebruikelijke lesdagen.

  • Hasselt

Elektronisch schakelen bij fietsen

€275.00 €227.27
  • Hasselt

Spaken van fietswielen

€225.00 €185.95
  • Hasselt

Onderhoud en reparatie van E-bikes

€375.00 €309.92