Voltijdse dagopleiding Fietshersteller

Mis je geen enkele koerswedstrijd en sta je aan de dranghekken bij het veldrijden? Zou je meer willen weten over de mechanica van jouw favoriete tweewieler? Dan ben jij de fietshersteller die wij zoeken! Wist je dat één op de twee fietsen die in 2023 gekocht zullen worden een elektrische fiets zal zijn? De fietsensector groeit en de jobs als onderhoudstechnici liggen voor het rapen.

Duurtijd
  • Onbekend
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Voltijdse dagopleiding
  • Vlaams opleidingsverlof
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

Als fietshersteller leer je niet alleen de basis fietstechniek. Batterijsystemen en een basis elektriciteit komen ook aan bod. Je wordt opgeleid tot een echte fietshersteller van de toekomst.

Uit de sectorstudie 'Fietsendetailhandel' en uit studies van de beroepsfederatie Velo Pro Europe is gebleken dat handelaars vaak onvoldoende of gebrekkige opleiding hebben genoten. Bovendien blijkt uit een bevraging bij de centra dat de inhoud van de verschillende opleidingen soms ver uit elkaar liggen. Daarom werd in samenwerking met de centra en de beroepsfederatie (verenigd in de adviesraad fiets) het initiatief genomen om een nieuw programma te ontwikkelen dat inspeelt op de noden in de branche. Deze opleiding zorgt voor die gestandaardiseerde opleiding. Bij het ontwikkelen van het programma werd vertrokken van het beroepsprofiel dat door de beroepsfederatie werd opgemaakt.

Het traject voorziet zowel technische modules als een module Bedrijfsorganisatie in de fietsvakhandel, waarin alle aspecten aan bod komen die te maken hebben met de concrete opstart, inrichting en uitbating van een fietsenwinkel die klaar is voor de toekomst (bepaling assortiment, positionering in de markt, wetgeving eigen aan de sector, stockbeheer, winkelinrichting …).

Je kan helaas op dit moment voor deze opleiding geen opleidingscheques aanvragen.

Doelgroep

De ondernemersopleiding Fietsvakhandelaar richt zich tot cursisten met professionele ambities in de fietsvakhandel, zowel als zelfstandige of als werknemer.

Programma voltijdse dagopleiding:

Fietshersteller (Fietshandelaar)

Basis Fietstechniek FLEX   128u
Fietshersteller FLEX   119u
Basis elektriciteit voor de fietstechnicus  20u
Technicus Elektrische fiets   60u
Elektrische aandrijving (micro e-mobility) 32u
Batterijsystemen (micro e-mobility)  20u
Bedrijfsorganisatie voor de fietsvakhandel   40u
Aanvullende praktijk   48u
Ondernemerschap 132u
Eindproef   4u

Praktijkstage 200u

 

 

 

Bij de start van het cursusjaar krijg je een volledig overzicht van de lesmomenten. De lessen lopen in principe op maandag, dinsdag en donderdag.
Hou er echter rekening mee dat er door onvoorziene omstandigheden wijzigingen kunnen plaatsvinden in het lessenrooster.
Het is dan best mogelijk dat een inhaalles wordt gepland op een andere dag dan de gebruikelijke lesdagen.

Belangrijk:  de lessen met betrekking op het gedeelte "elektrische fiets" zullen doorgaan in het daartoe speciaal ingerichte praktijklabo micro e-mobility op de campus T2 te Genk.

  • Genk T2-campus

Servicetechnieker batterij elektrische fiets

€495.00 €409.09