Voltijdse dagopleiding Interieurstylist/decorateur

Je wenst interieurs te (re)stylen en om te toveren tot een perfecte leefomgeving. Als interieurstylist sta je in voor het volledige woonconcept.

De 1-jarige opleiding interieurstylist/decorateur is een combinatie van de ondernemerstrajecten Interieurstylist, raamdecorateur en bedrijfsbeheer. Je leert ontwerpen, de juiste kleuren te combineren, de verschillende woonsferen te creëren, transparante-, niet-transparante raamdecoratie en decoratieve accessoires realiseren rekening houdend met de persoonlijkheid van de klant. Je maakt kennis met de nieuwste technieken op gebied van textiel en andere materialen. Als je beide opleidingen met succes hebt gevolgd behaal je diploma van Interieurstylist en Woningstoffeerder.

Praktische informatie: 
Startdata zijn nog niet beschikbaar. Blijf op de hoogte of stel een vraag over deze opleiding.
Doelgroep: 

Iedereen die als interieurstylist en/of raamdecorateur aan de slag wenst te gaan.

Programma: 

I. INTERIEURSTYLIST   

Module 1 Tekentechnieken (44u)

 • basisbegrippen van tekentechnieken, ruimtelijk inzicht. De theoretische inhoud wordt gekoppeld aan opdrachten. Op het einde van de module moet de cursist in staat zijn om zelfstandig een grondplan, min. 4 aanzichten, isometrisch perspectief, 2 schetsen van een bureel of slaapkamer te kunnen uitwerken.
 • Tekentechnieken, analyse van de ruimte, op schaal kunnen tekenen, perspectieftekenen, perspectieven met 1 en 2 vluchtpunten, schetsen, 2 en 3 dimensioneel, werken met lijndikten en schaduwen

Module 2: Kleuradviseur (84u)

 • Kleursystemen NCS-RAL –ACC: werking en toepassing.
 • Interactie tussen kleur en vorm, kleurenleer, kleurgebruik, composities maken, gebruik en maken van staalkaarten, warme en koude kleuren, kleuren aanmaken en voorstellen, primaire en secundaire kleuren, kleuropbouw, verhoudingen.
 • Kleurgebruik en -advies in interieur: de invloeden van verlichting en het opmaken van een volledig adviesdossier voor een globale woning: trends en toelichten, kleurenpsychologie, ruimtegebruik, stemming bepalen.

Module 3: Interieurstylist (132u)

 • Digitale tekentechnieken; sketch-up en rendering, meubel- en interieurgeschiedenis, afwerkingsmaterialen ( textiel, bekleding, behang, …).
 • Sfeerbepaling, styling, kleur, maken van een materiaalbord.
 • Verlichting, fotostyling en compositie, vastgoedstyling, toegepast bedrijfsbeheer (kostprijsbepaling), bedrijfsbezoeken, sfeerbepaling, volledig dossier samenstellen.
 • Projecten: slaapkamer, binnenkijker, fotostyling, vastgoedstyling, leefruimte.
  Tijdens de praktijklessen sketch-up kan je je laptop meenemen.

II. RAAMDECORATEUR (woningstoffeerder) cursisten die geen voorkennis hebben van naaitechnieken kunnen bij SYNTRA aanvullende praktijklessen volgen

Stoffenkennis, materialenkennis, opmetingen, knippen/stofberekening, confectie, afwerking, toegepaste bedrijfsvoering van volgende werkstukken:

Module Transparante raamdecoratie (80u)

 • Japanse paneelgordijnen, glasgordijnen, spangordijnen, transparante fantasiegordijnen (sierpanden) eenvoudige transparante drapages, vouwgordijn, systeem Austrian Blind.

Module Niet-transparante raamdecoratie (vouwgordijnen)  (60u)

 • Vouwgordijnen voor schuine dakramen, vouwgordijnen ongevoerd (verticaal met optrekband) gevoerd met horizontale baleinen.

Module Niet-transparante raamdecoratie (overgordijnen) (60u)

 • Overgordijnen (ongevoerd) drapage (boog op stok) gordijnsierbenders, overgordijnen (gevoerd met sierbenders)

Module Decoratieve accessoires (40u)

 • Tafelkleden in diverse vormen, sierkussens in diverse vormen, stoelhoes

Eindproef

Bedrijfsbeheer (132u)
-
Boekhouden, Commercieel beleid, Algemeen en financieel beleid, Recht

Aandachtspunten:

Tekentechnieken/Kleuradviseur/Interieurstylist: 
inbegrepen in het inschrijvingsgeld: handboeken, kleurenwaaier en kleuroefeningen.
niet inbegrepen en zorg je zelf voor: oa.vulpotlood 0,5mm, met potloodminnes HB of H, tekenlat 30 cm, 2 tekendriehoeken (beide met inktrand) 30°-60) en 45°-45°, gom (rotring,steadler,…) papierplakband, passer met draaiwiel, stiftjes 0,2,0,3,0,5 en 0,7 mm., 3st A1 onderlegpapier (egaal-licht-wit papier 80x100cm) houten schetspotlood, normaal HB, schetspapier A4 (21x29,7cm) kalkpapier, pantonestiften, kleurpotloden, aquarelpotloden, plakkaatverf, tijdschriften, verfborstels, (petit gris of kunststofharen) mengschaaltjes, …. kp  +- 200€.
Raamdecorateur:  
inbegrepen: stoffen en onderdelen
Niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld; naaimachine, naaigerief, grote en kleine schaar, meter, naalden, winkelhaak en vouwmeter. Per module worden de technieken in kleinere realisaties uitgewerkt. 

 Het is echter niet onbelangrijk dat cursisten creatief en gemotiveerd zijn om naast de opleiding nog aan zelfstudie te doen, thuisopdrachten en examen-projecten uit te werken, regelmatig beurzen en bedrijven te bezoeken en zich verder te verdiepen in trends en vaktijdschriften.