Wijnbouwer-wijnmaker

De wijnbouw zit reeds enkele jaren in de lift. Voor sommigen kan wijnbouw een interessante professionele nevenactiviteit of een volledig nieuwe uitdaging zijn, maar wijnbouw is niet zo vanzelfsprekend. Je moet je eerst bekwamen in de teelt, het productieproces leren én de praktijk in de wijngaard ondervinden. Een goede opleiding is dus onontbeerlijk! 

Duurtijd
  • Onbekend
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Langlopende opleidingen
  • Beroepsopleiding
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

Topdocent Geurt Van Rennes leert je alles over de wijnbouw en de mogelijkheden ervan in Vlaanderen of Nederland. Meer info vind je ook via deze link: http://www.youtube.com/watch?v=UwPySNFkVVw of via http://www.tvl.be/nl/2011-09-09/masterclass-wijnsymposium/ http://www.tvl.be/videolink/programmas/LimburgAtWork/110924_repo.mp4

Doelgroep

De opleiding Wijnbouwer-wijnmaker richt zich tot iedereen die gepassioneerd met wijnen en vooral de productie van wijnen bezig is en de kennis wil uitdiepen.
Je bent bereid om op een 15-tal zaterdagen gespreid over 2 jaren praktijklessen te volgen, er kunnen ook praktijklessen tijdens het zomerseizoen vallen. 

Wijn leren proeven (24u) 1ste jaar

Technologie van de druiventeelt (76u)  1ste jaar

  • Systematiek van de druif
  • Basis chemie
  • De morfologie en ontwikkeling van de druivelaar
  • Voorbereiding, onderhoud en bemesting van de grond
  • Bescherming van de wijnstok
  • De ampelografie van klassieke variëteiten
  • Stekken en opkweken van druivenplanten
  • Oogst 

Wijntechnologie labo (72u)  2de jaar

  • Basis chemie en biochemie
  • De primaire materie
  • De transformatie van de primaire materie
  • Gemeenschappelijke handelingen bij diverse vinificaties
  • De élevage van wijn
  • Het conserveren van wijn
  • Ziekten en kwalen
  • Analyse van wijn 

Specifieke bedrijfsvoering, wetgeving en marketing (24u)  2de jaar

  • Wetgeving
  • Management en bedrijfsvoering
  • Sectorspecifiek commercieel beleid en marketing 

Praktijkmodule in de wijngaard  i.f.v. de seizoenshandelingen (60u)  in de loop van de 2 jaren

  • Wintersnoei – voorsnoei, vormsnoei, aanbinden
  • Aanplant – aanleg, planten, scheuten kiezen
  • Gewasbescherming
  • Trosdunning / halveren /ontbladeren
  • Zomersnoei
  • Netten plaatsen & rijping opvolgen
  • Oogst / maceratie /persen
  • Oogstverwerking / persen
  • Gisting /  overhevelen
  • Assemblage
  • Elevage / kelderwerkzaamheden
  • Bottelen / verpakking

Let op: aangezien we voor de planning afhankelijk zijn van de seizoenen en de weersomstandigheden worden deze lessen maar kort vooraf aangekondigd. Deze lessen gaan bijna uitsluitend op zaterdag door en kunnen ook tijdens de zomermaanden vallen.

Eindproef op het einde van het 2de jaar

 

  • Neerpelt
  • Hasselt

Basis wijnproeven

€200.00 €165.29
  • Hasselt

Barista gevorderd: Koftails maken

€60.00 €49.59
  • Hasselt

Barista basis: Espresso

€155.00 €128.10
  • Hasselt

Introductie in de thee

€60.00 €49.59
  • Hasselt

Barista gevorderd: Intro in latte art

€200.00 €165.29