Wijnbouwer-wijnmaker

De wijnbouw zit reeds enkele jaren in de lift. Voor sommigen kan wijnbouw een interessante professionele nevenactiviteit of een volledig nieuwe uitdaging zijn, maar wijnbouw is niet zo vanzelfsprekend. Je moet je eerst bekwamen in de teelt, het productieproces leren én de praktijk in de wijngaard ondervinden. Een goede opleiding is dus onontbeerlijk! 

Hasselt

20/09/2018

Inschrijvingsprijs
Sector
Duurtijd
  • 2 jaren
Locatie
  • Hasselt
Kenmerken opleiding
  • Langlopende opleidingen
  • Beroepsopleiding
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

Topdocent Geurt Van Rennes leert je alles over de wijnbouw en de mogelijkheden ervan in Vlaanderen of Nederland. Meer info vind je ook via deze link: http://www.youtube.com/watch?v=UwPySNFkVVw of via http://www.tvl.be/nl/2011-09-09/masterclass-wijnsymposium/ http://www.tvl.be/videolink/programmas/LimburgAtWork/110924_repo.mp4

Doelgroep

De opleiding Wijnbouwer-wijnmaker richt zich tot iedereen die gepassioneerd met wijnen en vooral de productie van wijnen bezig is en de kennis wil uitdiepen.
Je bent bereid om op een 15-tal zaterdagen gespreid over 2 jaren praktijklessen te volgen, er kunnen ook praktijklessen tijdens het zomerseizoen vallen. 

Wijn leren proeven (24u) 1ste jaar

Technologie van de druiventeelt (76u)  1ste jaar

  • Systematiek van de druif
  • Basis chemie
  • De morfologie en ontwikkeling van de druivelaar
  • Voorbereiding, onderhoud en bemesting van de grond
  • Bescherming van de wijnstok
  • De ampelografie van klassieke variëteiten
  • Stekken en opkweken van druivenplanten
  • Oogst 

Wijntechnologie labo (72u)  2de jaar

  • Basis chemie en biochemie
  • De primaire materie
  • De transformatie van de primaire materie
  • Gemeenschappelijke handelingen bij diverse vinificaties
  • De élevage van wijn
  • Het conserveren van wijn
  • Ziekten en kwalen
  • Analyse van wijn 

Specifieke bedrijfsvoering, wetgeving en marketing (24u)  2de jaar

  • Wetgeving
  • Management en bedrijfsvoering
  • Sectorspecifiek commercieel beleid en marketing 

Praktijkmodule in de wijngaard  i.f.v. de seizoenshandelingen (60u)  in de loop van de 2 jaren

  • Wintersnoei – voorsnoei, vormsnoei, aanbinden
  • Aanplant – aanleg, planten, scheuten kiezen
  • Gewasbescherming
  • Trosdunning / halveren /ontbladeren
  • Zomersnoei
  • Netten plaatsen & rijping opvolgen
  • Oogst / maceratie /persen
  • Oogstverwerking / persen
  • Gisting /  overhevelen
  • Assemblage
  • Elevage / kelderwerkzaamheden
  • Bottelen / verpakking

Let op: aangezien we voor de planning afhankelijk zijn van de seizoenen en de weersomstandigheden worden deze lessen maar kort vooraf aangekondigd. Deze lessen gaan bijna uitsluitend op zaterdag door en kunnen ook tijdens de zomermaanden vallen.

Eindproef op het einde van het 2de jaar

 

Hasselt

20/09/2018

Start Einde Tijdspanne
do 20/09/2018 18:45 22:15 4 uur
do 27/09/2018 18:45 22:15 4 uur
do 04/10/2018 18:45 22:15 4 uur
do 11/10/2018 18:45 22:15 4 uur
do 18/10/2018 18:45 22:15 4 uur
za 20/10/2018 09:00 12:30 4 uur
do 25/10/2018 18:45 22:15 4 uur
do 08/11/2018 18:45 22:15 4 uur
do 15/11/2018 18:45 22:15 4 uur
do 29/11/2018 18:45 22:15 4 uur
do 13/12/2018 18:45 22:15 4 uur
do 20/12/2018 18:45 22:15 4 uur
do 10/01/2019 18:45 22:15 4 uur
do 17/01/2019 18:45 22:15 4 uur
do 24/01/2019 18:45 22:15 4 uur
do 31/01/2019 18:45 22:15 4 uur
do 07/02/2019 18:45 22:15 4 uur
do 14/02/2019 18:45 22:15 4 uur
za 16/02/2019 09:00 12:30 4 uur
do 21/02/2019 18:45 22:15 4 uur
za 23/02/2019 09:00 12:30 4 uur
do 28/02/2019 18:45 22:15 4 uur
za 02/03/2019 09:00 12:30 4 uur
do 14/03/2019 18:45 22:15 4 uur
za 16/03/2019 09:00 12:30 4 uur
do 21/03/2019 18:45 22:15 4 uur
za 23/03/2019 09:00 12:30 4 uur
do 28/03/2019 18:45 22:15 4 uur
za 30/03/2019 09:00 12:30 4 uur
do 04/04/2019 18:45 22:15 4 uur
za 06/04/2019 09:00 12:30 4 uur
do 25/04/2019 18:45 22:15 4 uur
za 27/04/2019 09:00 12:30 4 uur
do 02/05/2019 18:45 22:15 4 uur
za 04/05/2019 09:00 12:30 4 uur
za 11/05/2019 09:00 12:30 4 uur
za 18/05/2019 09:00 12:30 4 uur
za 25/05/2019 09:00 12:30 4 uur
za 08/06/2019 09:00 12:30 4 uur
za 15/06/2019 09:00 12:30 4 uur
Jos Mechelmans
Godert Gerardus Van Rennes

Inschrijvingsgeld voor deze opleiding*

* De vermelde prijs is de prijs voor het eerste cursusjaar.

Excl.€409.09
Incl.€495.00

Andere kosten

Handboeken

Excl.€28.30
Incl.€30.00

Grondstoffen

Excl.€103.31
Incl.€125.00

Bespaar op je opleiding

  • kmo-portefeuille

    De kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waardoor je tot 40% van je inschrijvingsgeld kan recupereren. Kijk hier hoe dit in zijn werk gaat.

  • opleidingscheques

    Bespaar elk jaar tot 125 euro bij SYNTRA Limburg. Meer informatie over opleidingscheques vind je hier.

KMO-portefeuille

Erkende dienstverlener
  • MO* 378.49
  • KO** 324.42

Netto verschuldigd bedrag voor:

* middelgrote ondernemingen
** kleine ondernemingen

  • Hasselt

Zytholoog/Bierkenner

€385.00 €318.18
  • Hasselt

Sommelier

€610.00 €504.13
  • Hasselt

Microbrouwer-craftbrewer

€525.00 €433.88
  • Hasselt

Aspirant sommelier

€590.00 €487.60