Wijnbouwer-wijnmaker

De wijnbouw zit reeds enkele jaren in de lift. Voor sommigen kan wijnbouw een interessante professionele nevenactiviteit of een volledig nieuwe uitdaging zijn, maar wijnbouw is niet zo vanzelfsprekend. Je moet je eerst bekwamen in de teelt, het productieproces leren én de praktijk in de wijngaard ondervinden. Een goede opleiding is dus onontbeerlijk! 

Hasselt

16/09/2019

m av
d
w
d
v
z
z
Inschrijvingsprijs
Duurtijd
  • 3 jaren
Locatie
  • Hasselt
Kenmerken opleiding
  • Langlopende opleidingen
  • Beroepsopleiding
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

Topdocent Geurt Van Rennes leert je alles over de wijnbouw en de mogelijkheden ervan in Vlaanderen of Nederland. Meer info vind je ook via deze link: http://www.youtube.com/watch?v=UwPySNFkVVw of via http://www.tvl.be/nl/2011-09-09/masterclass-wijnsymposium/ http://www.tvl.be/videolink/programmas/LimburgAtWork/110924_repo.mp4

Doelgroep

De opleiding Wijnbouwer-wijnmaker richt zich tot iedereen die gepassioneerd met wijnen en vooral de productie van wijnen bezig is en de kennis wil uitdiepen.
Je bent bereid om op bepaalde zaterdagen gespreid over 2 jaren praktijklessen te volgen, er kunnen ook praktijklessen tijdens het zomerseizoen vallen. 

 

Technisch wijn leren proeven (24u) 1ste jaar

  • Degustatietechnieken
  • De druif als basis
  • Vinificatietechnieken en fouten bij witte wijnen
  • Vinificatietechnieken en fouten bij rode wijnen
  • Vinificatietechnieken en fouten bij schuimwijnen
  • Combinatie wijn en gerecht

Wijngaardwerk deel 1 (48u)  1ste jaar

  • Systematiek van de druif + eindwerkbegeleiding
  • Morfologie en ontwikkeling van de druivelaar
  • Keuze van het vegetatief materiaal en basisbescherming van de wijnstok
  • Voorbereiding van de grond en keuze van het geleidingssysteem
  • Onderhoud van de grond en intelligente bemesting
  • Ampelografie en klassieke variëteiten
  • Stekken en opkweken van druivenplanten

Vinificatie basis (36u)  1ste jaar

  • Chemische en fysische parameters van de materie
  • De primaire materie in de wijnchemie
  • Belangrijke begrippen in de wijnchemie
  • De transformatie van de primaire elementen
  • Gemeenschappelijke handelingen bij diverse vinificaties
  • Maken van eigen wijn op basis van druivensap

Wijngaardpraktijk (36u)  1ste jaar (Seizoensgebonden, op zaterdag of zondag)*

  • Morfologie en ontwikkeling van de druivelaar
  • Aanleg van een wijngaard
  • Loofwandbeheer
  • Snoei
  • Ziekten en plagen
  • Beursbezoek

Vinificatie gevorderd (44u) 2de jaar

  • Korte herhaling Basis vinificatie
  • Diepgang in de wijnchemie
  • Sulfiet en keuze van gist, oenologische additieven ...
  • Vinificatie van rosé en rode wijnen
  • Vinificatie van witte wijnen en mousserende wijnen
  • Bottelen van wijn
  • Praktijk Vinificatieschema's rosé wijnen en mousserende wijnen
  • Praktijk Vinificatieschema's witte en rode wijnen
  • Persen en maken van eigen wijn

Toegepaste praktijk (28u) 2de jaar  (Seizoensgebonden, op zaterdag of zondag)*

  • Onderhoud van de grond
  • Intelligente bemesting
  • Wintersnoei
  • Beursbezoek
  • Gisting en wijnfouten

Wijngaardwerk deel 2 (40u) 2de jaar

  • Onderhoud van de grond en intelligente bemesting + eindwerkbegeleiding
  • Bescherming van de wijnstok
  • Ampelografie en klassieke variëteiten
  • Snoei en onderhoud wijngaard
  • Oogst

Duurzaam beleid en oenotoerisme (40u) 2de jaar

  • Integrated Pest Management van een wijngaard
  • Wijngaardbezoek
  • Mogelijkheden en opportuniteiten van oenotoerisme
  • Organisatie van degustaties en rondleidingen
  • Planning en eventmanagement

Uitbaten van een wijngaard (40u) 3de jaar

  • Kostenstructuur van een wijngaard
  • Infrastructuur van het wijnbouwbedrijf
  • Wetgeving in de wijnbouw
  • Sectorspecifiek commercieel beleid en marketing

Fytolicentie P2 (64u) 3de jaar

  • Wetgeving GBM en strategieën en technieken voor IPM
  • Gewasbeschermingsmiddelen en toepassing
  • Risico's van gewasbeschermingsmiddelen
  • Toegepaste fytosanitaire bestrijding

Eindproef Wijnbouwer-wijnmaker 3de jaar

*Let op: aangezien we voor de planning afhankelijk zijn van de seizoenen en de weersomstandigheden worden deze lessen maar kort vooraf aangekondigd. Deze lessen gaan bijna uitsluitend op zaterdag door en kunnen ook tijdens de zomermaanden vallen.

Hasselt

m av
d
w
d
v
z
z

16/09/2019

Inschrijvingsgeld voor deze opleiding*

* De vermelde prijs is de prijs voor het eerste cursusjaar.

Excl.€491.74
Incl.€595.00

Andere kosten

Handboeken

Excl.€47.17
Incl.€50.00

Grondstoffen

Excl.€103.31
Incl.€125.00

Bespaar op je opleiding

  • kmo-portefeuille

    De kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waardoor je tot 40% van je inschrijvingsgeld kan recupereren. Kijk hier hoe dit in zijn werk gaat.

  • opleidingscheques

    Bespaar elk jaar tot 125 euro bij SYNTRA Limburg. Meer informatie over opleidingscheques vind je hier.

KMO-portefeuille

Erkende dienstverlener
  • MO* 449.554
  • KO** 385.332

Netto verschuldigd bedrag voor:

* middelgrote ondernemingen
** kleine ondernemingen

  • Hasselt

Distillateur Nederland

€1995.00 €1648.76
  • Hasselt

Microbrouwer-craftbrewer

€525.00 €433.88
  • Hasselt

Sommelier

€625.00 €516.53
  • Hasselt

Aspirant sommelier

€600.00 €495.87