Zytholoog/Bierkenner

Wil je de wereld van de bieren op je duimpje kennen zoals een sommelier de wijnwereld kent? Brouwprocessen, foodpairing, leren bierproeven, .... Het komt allemaal aan bod in deze opleiding zytholoog.

Hasselt

21/09/2022

m
d
w av
d
v
z
z
Inschrijvingsprijs
Duurtijd
  • 1 jaar 6 maanden
Locatie
  • Hasselt
Kenmerken opleiding
  • Langlopende opleidingen
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • Opleidingscheques

De zytholoog (afkomstig van het Griekse woord ‘zythos’ = bier) is naar analogie met de sommelier in de wijnbranche, dé bierkenner bij uitstek. Binnen de opleiding zytholoog wordt naast een basiskennis bier diep ingegaan op het professioneel bierproeven (a.d.h.v. degustatiefiches e.d.) en wordt een grondige kennis verworven in de combinatie bier en gastronomie.

Na deze opleiding heb je voldoende kennis en kunde verworven om;

  • in de gastronomie gepaste bieren bij een menu te adviseren en kundig te serveren
  • een bierkaart op te stellen en de bieretiketten toe te lichten
  • professioneel bier te degusteren/proeven
  • het brouwen, bottelen en bewaren van bier toe te lichten
  • de verschillende biertypes te onderscheiden
  • het productieproces van bieren en de diverse grondstoffen die gebruikt worden te onderscheiden
  • de verschillende (wetenschappelijke) categorieën van de smaken van bier in te delen en te herkennen
  • de keuze van de grondstoffen inzake de bereidingswijze van het bier die determinerend zijn voor de smaken te verklaren
  • de verschillende classificaties van de bieren (hoge gisting, lage gisting en spontane gisting en de betreffende onderverdelingen,  voornamelijk Belgische bieren) te onderscheiden
  • een volledige ‘bierdienst’ te vervullen

Doorheen de opleiding zal er op regelmatig basis praktische ervaring opgedaan worden inzake het leren bier degusteren en analysen.

Je kan helaas op dit moment voor deze opleiding geen opleidingscheques aanvragen.

Doelgroep

  • Cursisten uit de bestaande horeca en voeding opleidingen
  • Professionelen uit de horeca- en voedingssector
  • Restaurants, voedingsspeciaalzaken, drankenhandels, bierconsulenten 

Werknemers met paritair comité 218-220 kunnen 50% van het inschrijvingsgeld recupereren via Alimento. Je dient dan via je werkgever ingeschreven te worden en een factuur aan te vragen.

1ste jaar

Bier leren proeven (24u)

Bier en zijn grondstoffen (20u)

Brouwproces en gisting (24u)

Biersommeliertechnieken (24u)

Bierwetgeving en marketing (24u)

Bierstijlen (28u)

 

2de jaar

Bier en gastronomie (40u)

Eindproef Zytholoog (1u)

Hasselt

m
d
w av
d
v
z
z

21/09/2022

Inschrijvingsgeld voor deze opleiding*

* De vermelde prijs is de prijs voor het eerste cursusjaar.

Excl.€462.81
Incl.€560.00

Kosten lesmateriaal

Grondstoffen

Excl.€212.40
Incl.€257.00

Bespaar op je opleiding

KMO-portefeuille

Erkende dienstverlener
  • MO* 540.17
  • KO** 472.65

Netto verschuldigd bedrag voor:

* middelgrote ondernemingen
** kleine ondernemingen

  • Pelt

Kuiper

€595.00 €491.74
  • Hasselt

Microbrouwer-craftbrewer

€580.00 €479.34
  • Hasselt

Sommelier

€590.00 €487.60
  • Hasselt

Wijnbouwer - wijnmaker

€640.00 €528.93
  • Pelt
  • Hasselt

Wijn leren proeven

€225.00 €185.95