Zytholoog/Bierkenner
Wil je de wereld van de bieren op je duimpje kennen zoals een sommelier de wijnwereld kent? Brouwprocessen, foodpairing, leren bierproeven, .... Het komt allemaal aan bod in deze 2-jarige opleiding zytholoog.
Sector
Duurtijd
- Onbekend
Locatie
- Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
- Langlopende opleidingen
- Beroepsopleiding
Bespaar op je opleiding
- kmo-portefeuille
- opleidingscheques
Heb je vragen over deze opleiding?
Over de cursus
De zytholoog (afkomstig van het Griekse woord ‘zythos’ = bier) is naar analogie met de sommelier in de wijnbranche, dé bierkenner bij uitstek. Binnen de opleiding zytholoog wordt naast een basiskennis bier diep ingegaan op het professioneel bierproeven (a.d.h.v. degustatiefiches e.d.) en wordt een grondige kennis verworven in de combinatie bier en gastronomie.
Na deze opleiding heb je voldoende kennis en kunde verworven om;
- in de gastronomie gepaste bieren bij een menu te adviseren en kundig te serveren
- een bierkaart op te stellen en de bieretiketten toe te lichten
- professioneel bier te degusteren/proeven
- het brouwen, bottelen en bewaren van bier toe te lichten
- de verschillende biertypes te onderscheiden
- het productieproces van bieren en de diverse grondstoffen die gebruikt worden te onderscheiden
- de verschillende (wetenschappelijke) categorieën van de smaken van bier in te delen en te herkennen
- de keuze van de grondstoffen inzake de bereidingswijze van het bier die determinerend zijn voor de smaken te verklaren
- de verschillende classificaties van de bieren (hoge gisting, lage gisting en spontane gisting en de betreffende onderverdelingen, voornamelijk Belgische bieren) te onderscheiden
- een volledige ‘bierdienst’ te vervullen
Doorheen de opleiding zal er op regelmatig basis praktische ervaring opgedaan worden inzake het leren bier degusteren en analysen.
Voor wie?
Doelgroep
- Cursisten uit de bestaande horeca en voeding opleidingen
- Professionelen uit de horeca- en voedingssector
- Restaurants, voedingsspeciaalzaken, drankenhandels, bierconsulenten
Programma
1ste jaar
Algemene bierkennis (96u)
- Bier leren proeven
- Historiek van bier en biercultuur
- Grondstoffen voor de fabricatie van bier
- Hop als specifieke grondstof
- Fabricatie van bier
- Kwaliteit en hygiëne
- Brouwerijbezoeken
2de jaar
Toegepaste bierkennis (44u)
- Debiet, tappen en serveren van bier
- De biermarkt en zijn omgeving
- Bewaren, verpakken en etiketteren van bier
- Bier en gezondheid
Bier en gastronomie (60u)
- Praktijk: 5 basissmaken en combinatieregels bier en gerecht
- Blind proeven
- Bier en sauzen
- Bier en kaas
- Bier en zeevruchten
- Schenken van bier