Zytholoog/Bierkenner

Wil je de wereld van de bieren op je duimpje kennen zoals een sommelier de wijnwereld kent? Brouwprocessen, foodpairing, leren bierproeven, .... Het komt allemaal aan bod in deze 2-jarige opleiding zytholoog.

Duurtijd
  • Onbekend
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Langlopende opleidingen
  • Beroepsopleiding
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

De zytholoog (afkomstig van het Griekse woord ‘zythos’ = bier) is naar analogie met de sommelier in de wijnbranche, dé bierkenner bij uitstek. Binnen de opleiding zytholoog wordt naast een basiskennis bier diep ingegaan op het professioneel bierproeven (a.d.h.v. degustatiefiches e.d.) en wordt een grondige kennis verworven in de combinatie bier en gastronomie.

Na deze opleiding heb je voldoende kennis en kunde verworven om;

  • in de gastronomie gepaste bieren bij een menu te adviseren en kundig te serveren
  • een bierkaart op te stellen en de bieretiketten toe te lichten
  • professioneel bier te degusteren/proeven
  • het brouwen, bottelen en bewaren van bier toe te lichten
  • de verschillende biertypes te onderscheiden
  • het productieproces van bieren en de diverse grondstoffen die gebruikt worden te onderscheiden
  • de verschillende (wetenschappelijke) categorieën van de smaken van bier in te delen en te herkennen
  • de keuze van de grondstoffen inzake de bereidingswijze van het bier die determinerend zijn voor de smaken te verklaren
  • de verschillende classificaties van de bieren (hoge gisting, lage gisting en spontane gisting en de betreffende onderverdelingen,  voornamelijk Belgische bieren) te onderscheiden
  • een volledige ‘bierdienst’ te vervullen

Doorheen de opleiding zal er op regelmatig basis praktische ervaring opgedaan worden inzake het leren bier degusteren en analysen.

Je kan helaas op dit moment voor deze opleiding geen opleidingscheques aanvragen.

Doelgroep

  • Cursisten uit de bestaande horeca en voeding opleidingen
  • Professionelen uit de horeca- en voedingssector
  • Restaurants, voedingsspeciaalzaken, drankenhandels, bierconsulenten 

Werknemers met paritair comité 218-220 kunnen 50% van het inschrijvingsgeld recupereren via Alimento. Je dient dan via je werkgever ingeschreven te worden en een factuur aan te vragen.

1ste jaar (Bierkenner)

Bier leren proeven (24u°

  • Degustatietechnieken
  • Basissmaak bitter
  • Basissmaak zuur
  • Basissmaak zoet
  • Basissmaak zout/umami
  • Examen Bier leren proeven

Algemene bierkennis (56u)

  • Grondstoffen
  • Fabricatie
  • Bottelen en verpakking
  • Brouwerijbezoek
  • Bier en gezondheid
  • Examen Algemene bierkennis

2de jaar (Zytholoog)

Bierwetgeving en marketing (24u)

Bier en gastronomie (44u)

Project Zytholoog (12u)

Bierstijlen (24u)

Eindproef Zytholoog (1u)

  • Pelt

Kuiper

€550.00 €454.55
  • Pelt
  • Hasselt

Wijn leren proeven

€225.00 €185.95
  • Hasselt

Barista

€385.00 €318.18
  • Hasselt

Distillateur

€595.00 €491.74