Zytholoog/Bierkenner

Wil je de wereld van de bieren op je duimpje kennen zoals een sommelier de wijnwereld kent? Brouwprocessen, foodpairing, leren bierproeven, .... Het komt allemaal aan bod in deze 2-jarige opleiding zytholoog.

Hasselt

17/09/2018

Hasselt

20/09/2018

Inschrijvingsprijs
Sector
Duurtijd
  • 2 jaren
Locatie
  • Hasselt
Kenmerken opleiding
  • Langlopende opleidingen
  • Beroepsopleiding
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

De zytholoog (afkomstig van het Griekse woord ‘zythos’ = bier) is naar analogie met de sommelier in de wijnbranche, dé bierkenner bij uitstek. Binnen de opleiding zytholoog wordt naast een basiskennis bier diep ingegaan op het professioneel bierproeven (a.d.h.v. degustatiefiches e.d.) en wordt een grondige kennis verworven in de combinatie bier en gastronomie.

Na deze opleiding heb je voldoende kennis en kunde verworven om;

  • in de gastronomie gepaste bieren bij een menu te adviseren en kundig te serveren
  • een bierkaart op te stellen en de bieretiketten toe te lichten
  • professioneel bier te degusteren/proeven
  • het brouwen, bottelen en bewaren van bier toe te lichten
  • de verschillende biertypes te onderscheiden
  • het productieproces van bieren en de diverse grondstoffen die gebruikt worden te onderscheiden
  • de verschillende (wetenschappelijke) categorieën van de smaken van bier in te delen en te herkennen
  • de keuze van de grondstoffen inzake de bereidingswijze van het bier die determinerend zijn voor de smaken te verklaren
  • de verschillende classificaties van de bieren (hoge gisting, lage gisting en spontane gisting en de betreffende onderverdelingen,  voornamelijk Belgische bieren) te onderscheiden
  • een volledige ‘bierdienst’ te vervullen

Doorheen de opleiding zal er op regelmatig basis praktische ervaring opgedaan worden inzake het leren bier degusteren en analysen.

Doelgroep

  • Cursisten uit de bestaande horeca en voeding opleidingen
  • Professionelen uit de horeca- en voedingssector
  • Restaurants, voedingsspeciaalzaken, drankenhandels, bierconsulenten  

1ste jaar 

Algemene bierkennis (96u)

  • Bier leren proeven
  • Historiek van bier en biercultuur
  • Grondstoffen voor de fabricatie van bier
  • Hop als specifieke grondstof
  • Fabricatie van bier
  • Kwaliteit en hygiëne
  • Brouwerijbezoeken

2de jaar 

Toegepaste bierkennis (44u)

  • Debiet, tappen en serveren van bier
  • De biermarkt en zijn omgeving
  • Bewaren, verpakken en etiketteren van bier
  • Bier en gezondheid

Bier en gastronomie (60u)

  • Praktijk: 5 basissmaken en combinatieregels bier en gerecht
  • Blind proeven
  • Bier en sauzen
  • Bier en kaas
  • Bier en zeevruchten
  • Schenken van bier

Hasselt

17/09/2018

Start Einde Tijdspanne
ma 17/09/2018 18:45 22:15 4 uur
ma 24/09/2018 18:45 22:15 4 uur
ma 01/10/2018 18:45 22:15 4 uur
ma 08/10/2018 18:45 22:15 4 uur
ma 15/10/2018 18:45 22:15 4 uur
ma 22/10/2018 18:45 22:15 4 uur
ma 05/11/2018 18:45 22:15 4 uur
ma 12/11/2018 18:45 22:15 4 uur
ma 19/11/2018 18:45 22:15 4 uur
ma 26/11/2018 18:45 22:15 4 uur
ma 03/12/2018 18:45 22:15 4 uur
ma 10/12/2018 18:45 22:15 4 uur
ma 17/12/2018 18:45 22:15 4 uur
ma 07/01/2019 18:45 22:15 4 uur
ma 14/01/2019 18:45 22:15 4 uur
ma 21/01/2019 18:45 22:15 4 uur
ma 28/01/2019 18:45 22:15 4 uur
ma 04/02/2019 18:45 22:15 4 uur
ma 11/02/2019 18:45 22:15 4 uur
ma 18/02/2019 18:45 22:15 4 uur
ma 25/02/2019 18:45 22:15 4 uur
ma 11/03/2019 18:45 22:15 4 uur
za 23/03/2019 09:00 12:30 4 uur
za 23/03/2019 13:00 16:30 4 uur
ma 25/03/2019 18:45 22:15 4 uur
ma 29/04/2019 18:45 22:15 4 uur
ma 06/05/2019 18:45 22:15 4 uur

Hasselt

20/09/2018

Start Einde Tijdspanne
do 20/09/2018 18:45 22:15 4 uur
do 27/09/2018 18:45 22:15 4 uur
do 04/10/2018 18:45 22:15 4 uur
do 11/10/2018 18:45 22:15 4 uur
do 18/10/2018 18:45 22:15 4 uur
do 25/10/2018 18:45 22:15 4 uur
do 08/11/2018 18:45 22:15 4 uur
do 15/11/2018 18:45 22:15 4 uur
do 22/11/2018 18:45 22:15 4 uur
do 29/11/2018 18:45 22:15 4 uur
do 06/12/2018 18:45 22:15 4 uur
do 13/12/2018 18:45 22:15 4 uur
do 20/12/2018 18:45 22:15 4 uur
do 10/01/2019 18:45 22:15 4 uur
do 17/01/2019 18:45 22:15 4 uur
do 24/01/2019 18:45 22:15 4 uur
do 31/01/2019 18:45 22:15 4 uur
do 07/02/2019 18:45 22:15 4 uur
do 14/02/2019 18:45 22:15 4 uur
do 21/02/2019 18:45 22:15 4 uur
do 28/02/2019 18:45 22:15 4 uur
do 14/03/2019 18:45 22:15 4 uur
za 30/03/2019 09:00 12:30 4 uur
za 30/03/2019 13:00 16:30 4 uur
do 04/04/2019 18:45 22:15 4 uur
do 25/04/2019 18:45 22:15 4 uur
do 09/05/2019 18:45 22:15 4 uur

Inschrijvingsgeld voor deze opleiding*

* De vermelde prijs is de prijs voor het eerste cursusjaar.

Excl.€318.18
Incl.€385.00

Andere kosten

Grondstoffen

Excl.€128.10
Incl.€155.00

Bespaar op je opleiding

  • kmo-portefeuille

    De kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waardoor je tot 40% van je inschrijvingsgeld kan recupereren. Kijk hier hoe dit in zijn werk gaat.

  • opleidingscheques

    Bespaar elk jaar tot 125 euro bij SYNTRA Limburg. Meer informatie over opleidingscheques vind je hier.

KMO-portefeuille

Erkende dienstverlener
  • MO* 312.396
  • KO** 267.768

Netto verschuldigd bedrag voor:

* middelgrote ondernemingen
** kleine ondernemingen

  • Hasselt

Sommelier

€610.00 €504.13
  • Hasselt

Microbrouwer-craftbrewer

€525.00 €433.88
  • Hasselt

Aspirant sommelier

€590.00 €487.60
  • Hasselt

Wijnbouwer-wijnmaker

€495.00 €409.09