Notarieel boekhouden

De notaris beheert in het kader van zijn/haar opdracht dikwijls een belangrijk bedrag aan (derden)gelden.
De financiële sterkte van het notariskantoor is dan ook een zeer belangrijk criterium dat in alle duidelijkheid uit de boekhouding moet blijken en waarover door de toezichthouders, de Provinciale Kamer en de Nationale Kamer de nodige controle moet kunnen uitgevoerd worden. 

Daarom werden bijzondere regels uitgevaardigd m.b.t. het voeren van de boekhouding, volgens o.m. een specifiek rekeningenstelsel. Deze regels willen de toezichthouders inzicht geven en rapporteren inzake de solvabiliteit en de liquiditeit van het notariskantoor. Het toezicht op en de controle van deze rapporten is door de Kamers zeer strikt geregeld.
Naast de regelgeving is de boekhouding eveneens een belangrijk beleidsinstrument zoals voor iedere onderneming, ook voor het notariaat. De notaris zelf heeft vaak geen economische opleiding genoten en vertrouwt ter zake op het advies en de ondersteuning van zijn/haar boekhouder. Deze boekhouder moet dus van zijn kant zeer goed op de hoogte zijn van de specifieke boekhoudings- en rapporteringsvereisten in het notariaat.

Tijdens deze opleiding geven wij de boekhouder inzicht in de notariële wet- en regelgeving ter zake en in de praktijk van het boekhouden in het notariaat.

Docent Francis Heps is ere-bedrijfsrevisor, Rechter in Handelszaken en co-auteur van het handboek "Notariële boekhouding" - Kluwer.

In het voorjaar 2019 loopt deze opleiding in het OFFICENTER GEEL.

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
Game developer
Artikel

Extra injectie voor game-industrie dankzij de ‘Tax shelter’

Artikel

Techtempel T2 zoekt technologiepredikers

De T2-campus maakt sinds september 2018 grote furore. Als ware technologie-hotspot bekeren we tegen een snel tempo het Limburgs landschap tot een technologielandschap. Onze T2-medewerkers dragen technologie en innovatie uit als ware T2-apostelen. Het is voor ons een cruciale missie om jongeren, werknemers, werkzoekenden, ondernemers en al de rest klaar te stomen voor de toekomst. Maar we kunnen dit niet alleen en daarom is de T2-campus op zoek naar 3 verkondigers die mee het woord willen verspreiden. 

Artikel

Ligt jouw zoon of dochter languit in de zetel?

Wist je dat een kwart van de studenten zijn studies stopzet in het eerste of tweede jaar van de studies? Nog sterker: amper 1 op 3 van de hogeschoolstudenten behaalt zijn diploma binnen de voorziene studietijd. Het gevolg is dat elk jaar opnieuw duizenden ouders kopzorgen hebben over deze (toch wel) dure tijdverspilling bij zoon- of dochterlief.

De grote vraag is meestal: WAT NU? 

Klinkt bovenstaand scenario jou bekend in de oren? Bij SYNTRA Limburg hebben we in 2019 een uitgebreid studieaanbod voor jongeren. Behaal een diploma op 1 jaar in één van onze 16 studierichtingen. Wij stomen je klaar voor de arbeidsmarkt door praktische kennis voorrang te geven op theorie.

Artikel

Evelien verzilverde ‘letterlijk’ haar talent als hondentrimmer

Evelien Tilkens kon haar talent in 2017 verzilveren bij SYNTRA Limburg. Haar passie voor honden heeft haar naar de opleiding Hondentrimmer geleid die ze met succes afrondde. Maar hier stopt het verhaal bijlange nog niet...

 

Artikel

De eerste officiële Blockchain-opleiding van Vlaanderen start in de T2-campus

De eerste gecertificeerde blockchain-developer training van Vlaanderen gaat binnenkort van start. Op 18 september 2018 organiseert SYNTRA Limburg samen met Accenture/TheLedger een niet te missen opleiding op dé nieuwe tech-hotspot van Limburg: onze T2-campus. In deze opleiding leer je een nuttige toepassing maken met behulp van blockchaintechnologie. Als opleidingscentrum dat voortdurend vernieuwt en innoveert, gelooft SYNTRA Limburg heel hard in dit verhaal: Blockchain is geen hype, maar heeft weldegelijk een toekomst! Bekijk ook zeker het filmpje van docent Karim Grini.

T2-campus
Nieuws

Hoe bereik je de T2-campus in Genk?