Horeca en voeding

Ga naar alle opleidingen
Serveer een portie genot op een bedje van vakmanschap
Dat Vlamingen bourgondiërs zijn, dat hoef je niemand uit te leggen. Kookboeken, kookprogramma’s en kookzenders zijn big business in ons land. Als (hobby)kok laat je vaak anderen genieten van je prestaties in de keuken. Zij die van hun passie hun beroep willen maken of willen specialiseren, kunnen terecht bij SYNTRA Limburg. In onze horeca-en voedingsopleidingen bieden we de beste kwaliteit aan en maak je kennis met de nieuwste toestellen en technieken. De opkomende trends spot je als eerste in ons aanbod!
Ga naar alle opleidingen

Wijn leren proeven

Om echt van wijn te kunnen genieten leer je in deze cursus te 'proeven'.

Onder proeven verstaan we het waarnemen met onze ogen (kleur, helderheid,..), neus (geur) en uiteraard met onze mond (smaak). Je leert de verschillende algemene smaken onderscheiden (zout, zuur, bitter, zoet, umami). Daarna dompelen we je onder in de typische smaakonderdelen van de wijn (ingrediënten, structuur, afdronk,..) en leer je deze al doende (h)erkennen.
Uiteraard wordt elk stukje theorie overvloedig getoetst aan de praktijk door tijdens de cursus wijnen van allerlei origines, soorten, kwaliteiten en genres te degusteren. Ook de diverse druivensoorten worden aangehaald en hun typische kenmerken (smaak, geur, kleur) in de wijntoepassingen.

Bijna volzet

Werken in de horeca en voeding is dag in dag uit jezelf opnieuw bewijzen, telkens weer dezelfde precisie aan de dag leggen om zo een stukje geluk te kunnen aanbieden aan je klanten.

Als brood- en banketbakker leer je broden, patisserie en taarten maken. Als slager-spekslager (een knelpuntberoep!) leer je alles over hoe je vlees etensklaar te krijgen. Bij beide opleidingen krijg je bovendien ook een diploma bedrijfsbeheer waardoor je na je studies direct je eigen zaak kan opstarten.

Ook de opleiding tot restauranthouder-kok omvat veel meer dan een mooi gerecht op je bord kunnen toveren, je leert de kunst van het gastheer zijn en je drank- en vooral wijnkennis wordt op een hoog niveau gebracht. Alles om van je restaurant een succes te maken.

Je leert de kunst van het gastheer zijn en je drank- en vooral wijnkennis wordt op een hoog niveau gebracht. Alles om van je restaurant een succes te maken.

Tot slot houdt iedereen wel van een stuk chocolade, maar had je er al eens aan gedacht om dat zelf te maken? Met de opleiding chocolatier-patissier word je chocoladebewerker die zal voldoen aan de hoge eisen van de favoriete lekkernij van velen.

SUBSECTOR: Horeca

Ben je iemand die graag buitenshuis gaat eten en af en toe denkt: “Dit kan ik zelf toch beter?” Dan zullen onze horeca-opleidingen zeker in de smaak vallen. Leer de beste technieken toepassen in je eigen horecazaak. Maak zeker ook kennis met onze ‘speciallekes’ op het menu: foodlab specialist (want koken is ook wetenschap!), pizzaiolo of friturist.

BEKIJK ALLE HORECA OPLEIDINGEN

SUBSECTOR: Voeding

Ambachtelijke broden kneden, zelf worsten maken of streetfood van over heel de wereld serveren. We hebben genoeg in huis om je innerlijke Jeroen Meus aan te spreken. Van onze ervaren docenten leer je hoe je zelf voedingswaren kan maken en verkopen. Één ding staat vast: in deze opleidingen ga je nooit met honger naar huis!

BEKIJK ALLE VOEDING OPLEIDINGEN

SUBSECTOR: Wijn- en dranken

Altijd al eens zelf een biertje willen brouwen om daarna in productie te brengen? De beste wijnen leren proeven en herkennen of kunstige koffies klaarmaken zoals een echte barista? Jouw jarenlange droom kan bij ons werkelijkheid worden. Kom met je bucketlist naar SYNTRA en zoek een drankenopleiding die bij je past.

BEKIJK ALLE WIJN EN DRANKEN OPLEIDINGEN

VIDEO: Restauranthouder

De opleiding restauranthouder en kok is een all-in pakket waarin je de knepen van het vak voorgeschoteld krijgt door een meester in het vak. In deze opleiding leer je alles over culinair koken, technische zaalvaardigheid, personeels- en financieel beleid en hoe je een goede gastheer bent. Kortom, alles wat je nodig hebt om zelf een zaak te starten of aan de slag te kunnen als (sous-)chef in een toprestaurant.

BEKIJK DE VIDEO

VIDEO: Zytholoog/bierkenner

De zytholoog (afkomstig van het Griekse woord ‘zythos’ = bier) is naar analogie met de sommelier in de wijnbranche, dé bierkenner bij uitstek. Binnen de opleiding zytholoog wordt naast een basiskennis bier diep ingegaan op het professioneel bierproeven (a.d.h.v. degustatiefiches e.d.) en wordt een grondige kennis verworven in de combinatie bier en gastronomie.

BEKIJK DE VIDEO

FOTO'S: Instagram

Wat is het precies dat onze horecacursisten verbindt? Hun passie voor lekker eten en drinken natuurlijk! Van restauranthouder tot foodlabspecialist en van wijnsommelier tot distillateur. Onze opleidingskaart is heel uitgebreid. Komt het water jou al in de mond? Bekijk dan de creaties van onze cursisten op Instagram.

BEKIJK CREATIES

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
Nieuws

T2-campus krijgt eigen TV-kanaal

Artikel

Deze 3 fouten maak je als game developer beter niet…

Droom jij van je eigen game? Dan moet je zeker even verder lezen, want met deze tips & tricks van onze docenten geraak je meteen tot het hoogste level. Hun ‘cheatcodes’ kan je hieronder in het filmpje bekijken. Wij geven alvast 3 fouten die je zeker NIET mag maken.

Artikel

Moderne jungle op T2-campus boost het informeel leren

Wie de T2-campus tegenwoordig betreedt, waant zich in een moderne jungle van multifunctionele zitplaatsen omringd door hippe planten, kleurrijke vogels en hoge bomen. De innovatieve opleidingscampus in het Thor Park sloeg de handen in elkaar met het Limburgse Deusjevoo voor een vernieuwende inrichting, waarbij de functionaliteit van diverse ruimten grondig werd aangepakt. Doelstelling was het verder uitbouwen van een open leercentrum, waar informeel leren in een stimulerende omgeving centraal staat.

Artikel

Circulair ondernemen is de toekomst. Maar welke kansen biedt dat voor uw onderneming?

Circulair ondernemen is de toekomst. Maar welke kansen biedt dat voor uw onderneming? Hoe begint u eraan? En hoe krijgt u binnen uw bedrijf de neuzen in dezelfde richting? Circulair ondernemen is meer dan alleen recycleren en vraagt inspanningen om de kringloop binnen jouw bedrijf volledig te sluiten. Ook leveranciers, tussenhandelaars, winkelketens en zelfs de consumenten spelen een rol. Leer meer over circulair ondernemen en circulaire economie in één van onderstaande trajecten.

Nieuws

SYNTRA Limburg start met eigen gamestudio

Op 5 oktober startte SYNTRA Limburg met een splinternieuw concept op de T2-campus in Genk: de SYNTRA-gamestudio. Één jaar lang werken 3D-artists, game developers, concept artists  en animatoren samen aan een reëel project voor Belgisch agentschap en productiehuis EVERSTORY. Iris Delafortry, bekend van filmproducent en animatiestudio Cyborn, neemt samen met vakdocenten de leiding over het team. Op het einde van de rit leveren ze een afgewerkt product en zetten zo de eerste stap in de echte bedrijfswereld.

Opening mircro e-mobility lab
Artikel

T2-campus opent gloednieuw e-mobility lab