Horeca en voeding

Ga naar alle opleidingen
Serveer een portie genot op een bedje van vakmanschap
Dat Vlamingen bourgondiërs zijn, dat hoef je niemand uit te leggen. Kookboeken, kookprogramma’s en kookzenders zijn big business in ons land. Als (hobby)kok laat je vaak anderen genieten van je prestaties in de keuken. Zij die van hun passie hun beroep willen maken of willen specialiseren, kunnen terecht bij SYNTRA Limburg. In onze horeca-en voedingsopleidingen bieden we de beste kwaliteit aan en maak je kennis met de nieuwste toestellen en technieken. De opkomende trends spot je als eerste in ons aanbod!
Ga naar alle opleidingen

Distillateur

Je krijgt een complete basisopleiding tot distillateur: het proces, de grondstoffen, de nodige chemie, bedrijfsvoering,… Dit allemaal gecombineerd met praktijklessen waar je zelf gaat stoken.

Omdat we gebonden zijn aan de fruitseizoenen voor het stoken start deze opleiding telkens in april. Dankzij het grote succes en de enorme populariteit van de opleiding starten er elk cursusjaar drie groepen op. Zo kan je kiezen welk lesmoment het best voor jou past. Opgelet: Snel zijn is de boodschap! 

 

 

Werken in de horeca en voeding is dag in dag uit jezelf opnieuw bewijzen, telkens weer dezelfde precisie aan de dag leggen om zo een stukje geluk te kunnen aanbieden aan je klanten.

Als brood- en banketbakker leer je broden, patisserie en taarten maken. Als slager-spekslager (een knelpuntberoep!) leer je alles over hoe je vlees etensklaar te krijgen. Bij beide opleidingen krijg je bovendien ook een diploma bedrijfsbeheer waardoor je na je studies direct je eigen zaak kan opstarten.

Ook de opleiding tot restauranthouder-kok omvat veel meer dan een mooi gerecht op je bord kunnen toveren, je leert de kunst van het gastheer zijn en je drank- en vooral wijnkennis wordt op een hoog niveau gebracht. Alles om van je restaurant een succes te maken.

Je leert de kunst van het gastheer zijn en je drank- en vooral wijnkennis wordt op een hoog niveau gebracht. Alles om van je restaurant een succes te maken.

Tot slot houdt iedereen wel van een stuk chocolade, maar had je er al eens aan gedacht om dat zelf te maken? Met de opleiding chocolatier-patissier word je chocoladebewerker die zal voldoen aan de hoge eisen van de favoriete lekkernij van velen.

SUBSECTOR: Horeca

Ben je iemand die graag buitenshuis gaat eten en af en toe denkt: “Dit kan ik zelf toch beter?” Dan zullen onze horeca-opleidingen zeker in de smaak vallen. Leer de beste technieken toepassen in je eigen horecazaak. Maak zeker ook kennis met onze ‘speciallekes’ op het menu: foodlab specialist (want koken is ook wetenschap!), pizzaiolo of friturist.

BEKIJK ALLE HORECA OPLEIDINGEN

SUBSECTOR: Voeding

Ambachtelijke broden kneden, zelf worsten maken of streetfood van over heel de wereld serveren. We hebben genoeg in huis om je innerlijke Jeroen Meus aan te spreken. Van onze ervaren docenten leer je hoe je zelf voedingswaren kan maken en verkopen. Één ding staat vast: in deze opleidingen ga je nooit met honger naar huis!

BEKIJK ALLE VOEDING OPLEIDINGEN

SUBSECTOR: Wijn- en dranken

Altijd al eens zelf een biertje willen brouwen om daarna in productie te brengen? De beste wijnen leren proeven en herkennen of kunstige koffies klaarmaken zoals een echte barista? Jouw jarenlange droom kan bij ons werkelijkheid worden. Kom met je bucketlist naar SYNTRA en zoek een drankenopleiding die bij je past.

BEKIJK ALLE WIJN EN DRANKEN OPLEIDINGEN

VIDEO: Restauranthouder

De opleiding restauranthouder en kok is een all-in pakket waarin je de knepen van het vak voorgeschoteld krijgt door een meester in het vak. In deze opleiding leer je alles over culinair koken, technische zaalvaardigheid, personeels- en financieel beleid en hoe je een goede gastheer bent. Kortom, alles wat je nodig hebt om zelf een zaak te starten of aan de slag te kunnen als (sous-)chef in een toprestaurant.

BEKIJK DE VIDEO

VIDEO: Zytholoog/bierkenner

De zytholoog (afkomstig van het Griekse woord ‘zythos’ = bier) is naar analogie met de sommelier in de wijnbranche, dé bierkenner bij uitstek. Binnen de opleiding zytholoog wordt naast een basiskennis bier diep ingegaan op het professioneel bierproeven (a.d.h.v. degustatiefiches e.d.) en wordt een grondige kennis verworven in de combinatie bier en gastronomie.

BEKIJK DE VIDEO

FOTO'S: Instagram

Wat is het precies dat onze horecacursisten verbindt? Hun passie voor lekker eten en drinken natuurlijk! Van restauranthouder tot foodlabspecialist en van wijnsommelier tot distillateur. Onze opleidingskaart is heel uitgebreid. Komt het water jou al in de mond? Bekijk dan de creaties van onze cursisten op Instagram.

BEKIJK CREATIES

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
syntrapxl-pers
Nieuws

Hogeschool PXL en SYNTRA Limburg bundelen de krachten

Artikel

Stormloop op hogeschool-alternatieven bij SYNTRA Limburg.

Het nieuwe cursusjaar in september 2021 ligt nog ver weg. Toch maken veel jongeren nu al de keuze wat ze willen verder studeren na het secundair onderwijs. Bij SYNTRA Limburg stromen de eerste inschrijvingen al zéér vlot binnen en dat veel vroeger dan anders. Vooral populair bij de jongeren: fietsen, audio en video.

Artikel

Lesgeven in de woonkamer: hoe sta je digitaal voor de klas?

Ook in 2021 staat SYNTRA docent Luc Van Eyck voorlopig nog voor een lege klas, want ook zijn toekomstige BIM-tekenaars volgen deze week vanuit hun woonkamer les. “En dat is toch wel even wennen”, vertelt Luc, want om online les te geven moet je geen techneut zijn maar wel innovatief. 

 

Artikel

Diploma op zak: 8 cursisten vertellen over hun toekomst

Jaarlijks vertrekken er meer dan 2500 cursisten op SYNTRA met een diploma of getuigschrift op zak. Normaal vieren zij dit feestelijk tijdens de grote diplomahappening op de Kinepolis vergezeld van een hapje en een drankje. Helaas kon de editie van 2020 niet doorgaan. In plaats daarvan kregen de cursisten van 2019-2020 hun diploma mee in een goodiebag. Met het diploma letterlijk op zak gaan ze nu hun dromen achterna. Wij vroegen aan 8 cursisten wat zij met hun diploma gaan doen. Benieuwd naar de antwoorden? Lees dan hieronder de avontuurlijke plannen van Leentje, Funda, Jarner, Michèl, Jasper, Sander, Jordy en Margot. 

Nieuws

T2-campus krijgt eigen TV-kanaal

De T2-campus start met een eigen online videokanaal, say what? Dat klopt, want wie iets over tech wilt weten, kan vanaf nu digitaal zappen naar T2TV. Met leuke, korte en leerrijke video’s tonen zij hoe technologie met ons leven verweven is, waar techniek en technologie begint en waar het naar toe groeit. 

Artikel

Deze 3 fouten maak je als game developer beter niet…