Horeca en voeding

Ga naar alle opleidingen
Serveer een portie genot op een bedje van vakmanschap
Dat Vlamingen bourgondiërs zijn, dat hoef je niemand uit te leggen. Kookboeken, kookprogramma’s en kookzenders zijn big business in ons land. Als (hobby)kok laat je vaak anderen genieten van je prestaties in de keuken. Zij die van hun passie hun beroep willen maken of willen specialiseren, kunnen terecht bij SYNTRA Limburg. In onze horeca-en voedingsopleidingen bieden we de beste kwaliteit aan en maak je kennis met de nieuwste toestellen en technieken. De opkomende trends spot je als eerste in ons aanbod!
Ga naar alle opleidingen

Summer School: Pizzaiolo

Laat je vanaf dag 1 verbazen over de wetenschap die er achter een perfecte pizzabodem schuilt. Je begint deze heerlijke week dan ook met theorie over de verschillende types bloem en hun specifieke eigenschappen. Geen nood, je zal op die eerste dag al het eerste deeg van de week maken. Bakken doen we nog niet, dat is voor morgen, want het deeg moet eerst nog een nachtje rusten.

Op dag 2 is het zover, je maakt een pizza classica. Het startschot is nu officieel gegeven, de rest van de week zal je alleen nog pizza eten.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Verschillende degen maken, stretchen, beleggen en afbakken. Met op de laatste dag de finale, hier zal je zelf je eigen pizza creëren en presenteren aan je Italiaanse docent. Onder zijn goedkeurend oog mag jij jezelf nu pizzaiolo noemen.

Werken in de horeca en voeding is dag in dag uit jezelf opnieuw bewijzen, telkens weer dezelfde precisie aan de dag leggen om zo een stukje geluk te kunnen aanbieden aan je klanten.

Als brood- en banketbakker leer je broden, patisserie en taarten maken. Als slager-spekslager (een knelpuntberoep!) leer je alles over hoe je vlees etensklaar te krijgen. Bij beide opleidingen krijg je bovendien ook een diploma bedrijfsbeheer waardoor je na je studies direct je eigen zaak kan opstarten.

Ook de opleiding tot restauranthouder-kok omvat veel meer dan een mooi gerecht op je bord kunnen toveren, je leert de kunst van het gastheer zijn en je drank- en vooral wijnkennis wordt op een hoog niveau gebracht. Alles om van je restaurant een succes te maken.

Je leert de kunst van het gastheer zijn en je drank- en vooral wijnkennis wordt op een hoog niveau gebracht. Alles om van je restaurant een succes te maken.

Tot slot houdt iedereen wel van een stuk chocolade, maar had je er al eens aan gedacht om dat zelf te maken? Met de opleiding chocolatier-patissier word je chocoladebewerker die zal voldoen aan de hoge eisen van de favoriete lekkernij van velen.

SUBSECTOR: Horeca

Ben je iemand die graag buitenshuis gaat eten en af en toe denkt: “Dit kan ik zelf toch beter?” Dan zullen onze horeca-opleidingen zeker in de smaak vallen. Leer de beste technieken toepassen in je eigen horecazaak. Maak zeker ook kennis met onze ‘speciallekes’ op het menu: foodlab specialist (want koken is ook wetenschap!), pizzaiolo of friturist.

BEKIJK ALLE HORECA OPLEIDINGEN

SUBSECTOR: Voeding

Ambachtelijke broden kneden, zelf worsten maken of streetfood van over heel de wereld serveren. We hebben genoeg in huis om je innerlijke Jeroen Meus aan te spreken. Van onze ervaren docenten leer je hoe je zelf voedingswaren kan maken en verkopen. Één ding staat vast: in deze opleidingen ga je nooit met honger naar huis!

BEKIJK ALLE VOEDING OPLEIDINGEN

SUBSECTOR: Wijn- en dranken

Altijd al eens zelf een biertje willen brouwen om daarna in productie te brengen? De beste wijnen leren proeven en herkennen of kunstige koffies klaarmaken zoals een echte barista? Jouw jarenlange droom kan bij ons werkelijkheid worden. Kom met je bucketlist naar SYNTRA en zoek een drankenopleiding die bij je past.

BEKIJK ALLE WIJN EN DRANKEN OPLEIDINGEN

VIDEO: Restauranthouder

De opleiding restauranthouder en kok is een all-in pakket waarin je de knepen van het vak voorgeschoteld krijgt door een meester in het vak. In deze opleiding leer je alles over culinair koken, technische zaalvaardigheid, personeels- en financieel beleid en hoe je een goede gastheer bent. Kortom, alles wat je nodig hebt om zelf een zaak te starten of aan de slag te kunnen als (sous-)chef in een toprestaurant.

BEKIJK DE VIDEO

VIDEO: Zytholoog/bierkenner

De zytholoog (afkomstig van het Griekse woord ‘zythos’ = bier) is naar analogie met de sommelier in de wijnbranche, dé bierkenner bij uitstek. Binnen de opleiding zytholoog wordt naast een basiskennis bier diep ingegaan op het professioneel bierproeven (a.d.h.v. degustatiefiches e.d.) en wordt een grondige kennis verworven in de combinatie bier en gastronomie.

BEKIJK DE VIDEO

FOTO'S: Instagram

Wat is het precies dat onze horecacursisten verbindt? Hun passie voor lekker eten en drinken natuurlijk! Van restauranthouder tot foodlabspecialist en van wijnsommelier tot distillateur. Onze opleidingskaart is heel uitgebreid. Komt het water jou al in de mond? Bekijk dan de creaties van onze cursisten op Instagram.

BEKIJK CREATIES

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Artikel

Verdubbel je opleidingsverlof

Artikel

Wijnbouw valt in de smaak bij Limburger

Met de opening van de horeca en de warme temperaturen, komen de glazen wijn weer vlot op tafel. Die wijn komt niet enkel uit verre landen, maar alsmaar vaker uit Limburg. Zelf wijn leren maken is meer dan ooit in trek bij de Limburgers. Met een volle klas en een wachtlijst tot volgend jaar, is de opleiding wijnbouwer-wijnmaker bij SyntraPXL één van de populairste titels in het aanbod. Met een groep van 40 enthousiastelingen beginnen ze in september op de campus in Hasselt aan een intensief parcours onder begeleiding van wijnbouwdeskundige Geurt Van Rennes.   

Event

B-Sportunity - Panelgesprek - 12 Mei

B-Sportunity is een jaarlijks terugkerend event georganiseerd door de cursisten Sport- en Eventmanager van SyntraPXL Campus Hasselt. Ze zorgen voor drie onderwerpen die door ervaringsdeskundigen aan tafel worden besproken, waardoor het publiek een betere inkijk krijgt.

Nieuws

Hogeschool PXL en SYNTRA Limburg bundelen de krachten

In Limburg slaan Hogeschool PXL en SYNTRA Limburg de handen in elkaar voor een unieke alliantie op gebied van opleiding en onderwijs. De fysieke campussen in Hasselt liggen al op een boogscheut van elkaar, maar nu zullen ze dus ook inhoudelijk sterk gaan samenwerken. Als pionier in Vlaanderen zetten ze samen grote stappen om volop in te zetten op toekomstgerichte werkkrachten en levenslang leren.

Artikel

Stormloop op hogeschool-alternatieven bij SYNTRA Limburg.

Het nieuwe cursusjaar in september 2021 ligt nog ver weg. Toch maken veel jongeren nu al de keuze wat ze willen verder studeren na het secundair onderwijs. Bij SYNTRA Limburg stromen de eerste inschrijvingen al zéér vlot binnen en dat veel vroeger dan anders. Vooral populair bij de jongeren: fietsen, audio en video.

lesgeven-digitaal-syntra-limburg
Artikel

Lesgeven in de woonkamer: hoe sta je digitaal voor de klas?