Horeca en voeding

Ga naar alle opleidingen
Serveer een portie genot op een bedje van vakmanschap
Dat Vlamingen bourgondiërs zijn, dat hoef je niemand uit te leggen. Kookboeken, kookprogramma’s en kookzenders zijn big business in ons land. Als (hobby)kok laat je vaak anderen genieten van je prestaties in de keuken. Zij die van hun passie hun beroep willen maken of willen specialiseren, kunnen terecht bij SyntraPXL. In onze horeca-en voedingsopleidingen bieden we de beste kwaliteit aan en maak je kennis met de nieuwste toestellen en technieken. De opkomende trends spot je als eerste in ons aanbod!

Ga naar alle opleidingen

Fijne patisserie

Patisserie kan je best omschrijven als een gebak of banket dat opgebouwd wordt uit verschillende elementen. De meest bekende gebakjes komen hier aan bod, maar ook een heerlijke bavarois-taart of Tiramisu bijvoorbeeld, met zelfgemaakte "lange vingers", ook wel boudoirs, lepelbiscuit of Savoiardi genoemd.

In deze 3 lessen krijg je technieken en productkennis mee om voortaan al die heerlijke gebakjes zelf te bereiden.

Nieuw

Werken in de horeca en voeding is dag in dag uit jezelf opnieuw bewijzen, telkens weer dezelfde precisie aan de dag leggen om zo een stukje geluk te kunnen aanbieden aan je klanten.

Als brood- en banketbakker leer je broden, patisserie en taarten maken. Als slager-spekslager (een knelpuntberoep!) leer je alles over hoe je vlees etensklaar te krijgen. Bij beide opleidingen krijg je bovendien ook een diploma bedrijfsbeheer waardoor je na je studies direct je eigen zaak kan opstarten.

Ook de opleiding tot restauranthouder-kok omvat veel meer dan een mooi gerecht op je bord kunnen toveren, je leert de kunst van het gastheer zijn en je drank- en vooral wijnkennis wordt op een hoog niveau gebracht. Alles om van je restaurant een succes te maken.

Je leert de kunst van het gastheer zijn en je drank- en vooral wijnkennis wordt op een hoog niveau gebracht. Alles om van je restaurant een succes te maken.

Tot slot houdt iedereen wel van een stuk chocolade, maar had je er al eens aan gedacht om dat zelf te maken? Met de opleiding chocolatier-patissier word je chocoladebewerker die zal voldoen aan de hoge eisen van de favoriete lekkernij van velen.

SUBSECTOR: Horeca

Ben je iemand die graag buitenshuis gaat eten en af en toe denkt: “Dit kan ik zelf toch beter?” Dan zullen onze horeca-opleidingen zeker in de smaak vallen. Leer de beste technieken toepassen in je eigen horecazaak. Maak zeker ook kennis met onze ‘speciallekes’ op het menu: foodlab specialist (want koken is ook wetenschap!), pizzaiolo of friturist.

BEKIJK ALLE HORECA OPLEIDINGEN

SUBSECTOR: Voeding

Ambachtelijke broden kneden, zelf worsten maken of streetfood van over heel de wereld serveren. We hebben genoeg in huis om je innerlijke Jeroen Meus aan te spreken. Van onze ervaren docenten leer je hoe je zelf voedingswaren kan maken en verkopen. Één ding staat vast: in deze opleidingen ga je nooit met honger naar huis!

BEKIJK ALLE VOEDING OPLEIDINGEN

SUBSECTOR: Wijn- en dranken

Altijd al eens zelf een biertje willen brouwen om daarna in productie te brengen? De beste wijnen leren proeven en herkennen of kunstige koffies klaarmaken zoals een echte barista? Jouw jarenlange droom kan bij ons werkelijkheid worden. Kom met je bucketlist naar SyntraPXL en zoek een drankenopleiding die bij je past.

BEKIJK ALLE WIJN EN DRANKEN OPLEIDINGEN

VIDEO: Restauranthouder

De opleiding restauranthouder en kok is een all-in pakket waarin je de knepen van het vak voorgeschoteld krijgt door een meester in het vak. In deze opleiding leer je alles over culinair koken, technische zaalvaardigheid, personeels- en financieel beleid en hoe je een goede gastheer bent. Kortom, alles wat je nodig hebt om zelf een zaak te starten of aan de slag te kunnen als (sous-)chef in een toprestaurant.

BEKIJK DE VIDEO

VIDEO: Zytholoog/bierkenner

De zytholoog (afkomstig van het Griekse woord ‘zythos’ = bier) is naar analogie met de sommelier in de wijnbranche, dé bierkenner bij uitstek. Binnen de opleiding zytholoog wordt naast een basiskennis bier diep ingegaan op het professioneel bierproeven (a.d.h.v. degustatiefiches e.d.) en wordt een grondige kennis verworven in de combinatie bier en gastronomie.

BEKIJK DE VIDEO

FOTO'S: Instagram

Wat is het precies dat onze horecacursisten verbindt? Hun passie voor lekker eten en drinken natuurlijk! Van restauranthouder tot foodlabspecialist en van wijnsommelier tot distillateur. Onze opleidingskaart is heel uitgebreid. Komt het water jou al in de mond? Bekijk dan de creaties van onze cursisten op Instagram.

BEKIJK CREATIES

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
stadsbrouwerij-brauw-opleiding-microbrauwer-syntra-pxl
Artikel

Stadsbrouwerij Brauw startte als pop-up maar is vandaag een blijver: “Pionieren zit de Genkenaar in het bloed”

Artikel

Ergotherapeute Anke schoolt zich om tot interieurinrichter: “Mijn Panton chair verkocht ik op Stukken van Mensen”

De Truiense Anke Gregoir (28) was nog klein wanneer haar opa Guillaume nog maar eens thuiskwam met een gammele stoel van de rommelmarkt. Haar opa, was niet alleen een bekend Zeppers dorpsfiguur maar ook een fervente hobby-antiquair. Toch werd Anke ergotherapeute en ging ze werken met mensen met dementie. Tot ze een aantal jaren geleden die roze vega-zetel van Jasper Morrison tegenkwam. Een opleiding als interieurinrichter bij SyntraPXL later maakt ze haar opwachting in Stukken van Mensen.

Artikel

Samen met je kind naar de les

Op 21 maart opent kinderopvang “ ’t Vliegertje” de deuren op de SyntraPXL-campus in Pelt. Dit inclusief kinderdagverblijf heeft specifiek aandacht voor eenoudergezinnen. Door de unieke locatie -letterlijk ín het opleidingscentrum- is het voor alleenstaande ouders voortaan makkelijker om een opleiding te volgen. Campusmanager Patrick De Locht is trots op deze verwezenlijking: “Als opleidingsinstelling nemen we onze maatschappelijke rol in Noord-Limburg op. We zien dit als een mogelijk kinderopvangmodel voor heel Vlaanderen.” Dit project is tot stand gekomen dankzij de steun van het Kinderarmoedefonds van de Koning Boudewijnstichting.

Artikel

Cursisten printen innovatieve drinkbekers voor Sint Oda

Simpelweg drinken uit een beker lijkt zo maar even de normaalste zaak ter wereld te zijn. Maar dat is het niet voor iedereen. Voor mensen met beperking is drinken te vaak een uitdaging. Daarom gingen de Hasseltse directeur Innovatie Leen Hulshagen (41) en collega Kim Scheepers (45) op zoek naar een oplossing. En die vonden ze bij de cursisten van SyntraPXL die via 3D-printing drinkbekers met neusuitsparing en tulprand maakten.

Artikel

De profvoetballer die extreme poetsman werd: “Lijkengeur ruikt heel anders dan een pas gemaaide grasmat”

Tien jaar geleden werd Hasselaar Timothy Durwael (29) nog landskampioen met Racing Genk aan de zijde van Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois. Vandaag poetst de voormalige rechtsback de lijkgeur weg na een overlijden.

Artikel

Steeds meer starters in Limburg: “Iets meer dan de helft zet idee ook om in onderneming”