Veiligheid, preventie en milieu

Ga naar alle opleidingen
Als veiligheid je niet gestolen kan worden.
Het aantal arbeidsongevallen is de voorbije tien jaar sterk gedaald. Een positieve tendens, die voor een groot stuk mag toegeschreven worden aan de inzet van preventieadviseurs. Ook het aantal inbraken en diefstallen in winkels en bedrijven neemt gestaag af, met dank aan bewakingsagenten, alarmsystemen en cameratoezicht. Met onze opleidingen kan jij mee verantwoordelijk worden voor de veiligheid in bedrijven.
Ga naar alle opleidingen

Verplichte bijscholing bedrijfseerstehulpverleners: “Arbeidshygiëne en omgaan met Covid-19"

Covid-19 of Corona. Iedereen wordt er vandaag op diverse manieren mee geconfronteerd. Het is een virus waar we weinig van afweten maar dat voor heel veel persoonlijk leed en economische schade zorgt. We zullen er spijtig genoeg nog een hele tijd mee moeten leren leven. Tot op heden blijven nog heel wat bedrijven in lock down. Stilaan krijgen bepaalde sectoren en bedrijven de toelating en de mogelijkheid om terug aan de slag te gaan. Dat kan echter niet zomaar. Deze bedrijven zullen de nodige richtlijnen moeten volgen. Dit ter bescherming van hun eigen medewerkers en de personen (klanten, leveranciers, bezoekers) waarmee ze contact hebben.

 • Hoe ga je daar als eerstehulpverlener in jouw bedrijf mee om? Wat doe je als iemand - die mogelijk besmet is - een ongeval heeft of flauwvalt en jij de eerste zorgen moet toedienen?
 • Hoe bescherm je het slachtoffer en ook jezelf?Het is evident dat we deze lessen organiseren conform de overheidsrichtlijnen:
  • afstand van 1,5 meter tussen alle deelnemers;
  • maximum 10 deelnemers per groep;
  • indien de afstand tussen de deelnemers niet gegarandeerd kan worden: verplicht gebruik van een persoonlijk masker en handschoenen, zeker ook tijdens de praktijkoefeningen;
  • we voorzien extra reanimatiepoppen zodat er minder mensen met hetzelfde materiaal moeten oefenen. Deze reanimatiepoppen worden extra gereinigd en ontsmet voor én na de opleiding;we volgen de huidige aangepaste ERC* richtlijnende docent demonstreert de technieken op een afzonderlijke pop. Ook deze pop wordt extra gereinigd en ontsmet voor én na de opleiding;
  • we beperken de hoeveelheid praktijkoefeningen en focussen ons op het overbrengen van kennis via demonstraties;
  • we proberen de oefeningen te houden - indien mogelijk - in een grotere ruimte of zelfs in open lucht.

De overheid heeft heel wat wettelijke verplichtingen opgelegd aan bedrijven om de veiligheid op de werkvloer te garanderen. Terecht, want het aantal incidenten op het werk nam sindsdien sterk af. Zo kunnen aannemers en hun personeel niet meer zonder VCA-certificaat en schakelen heel wat bedrijven een preventieadviseur in om het welzijn van werknemers en werkgevers te garanderen. Onze opleidingen en bijscholingen helpen je om te allen tijde een oog voor veiligheid te hebben.

Niet alleen het personeel, maar ook bedrijven hebben nood aan beveiliging. Voel jij je geroepen om het aantal inbraken en diefstallen terug te dringen? Volg dan een opleiding in de plaatsing van alarmsystemen.

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
E-learning expert
Nieuws

De opmars van online leren vraagt om e-learning experts

Nieuws

SYNTRA-cursisten volgen les in de virtuele klas, maar missen de campus

Toen op 16 maart de coronamaatregelen de deuren van het onderwijs sloten, schorsten ook alle SYNTRA in Vlaanderen en Brussel onmiddellijk alle klassikale campuslessen en gingen per direct over op online leren. 

Het grootste deel van de ca. 30.000 SYNTRA-cursisten zijn volwassenen. Zij volgen via een om- of bijscholing een opleiding  om zich professioneel te versterken. Dat gebeurt op de campus, op de werkplek of via een stage. SYNTRA is gekend als praktijkopleider en veel lessen verlopen dan ook in praktijklabo’s.  Niettemin zitten de cursisten van de SYNTRA-ondernemersopleiding vandaag massaal in de virtuele klas; 42% van de lessen gaan door op de virtuele campussen van de SYNTRA.  In een grootschalige enquête werden deze cursisten bevraagd en werd er gepeild naar hun ervaring met online leren. De reacties waren massaal (1232 respondenten) en de resultaten geven verrassende inzichten.

Artikel

Online vergaderen? Leer het hier met Microsoft Teams.

Binnen SYNTRA Limburg maken wij veel gebruik van de apps van Microsoft 365. We hebben hier ondertussen al heel wat expertise over opgebouwd en we zouden SYNTRA niet zijn als we deze kennis niet zouden delen met iedereen die iets wil leren. 

De meeste van onze lessen gaan al online door maar daarnaast zullen wij op onze website ook enkele digitale leersnacks volledig gratis aanbieden. We maakten alvast enkele korte webinars in samenwerking met de T2-Innovathoren Dirk en Jorn (www.t2-campus.be). Hieronder vinden jullie een 5-delige reeks van webinars over het gebruik van Microsoft Teams.

Nieuws

SYNTRA Limburg richt alle pijlen op online leren

In de huidige digitale wereld is online leren dé methode bij uitstek om cursisten van op een afstand te bereiken. Online leren is dan ook al langer een optie binnen verschillende SYNTRA-opleidingen. Door de recente maatregelen in kader van het coronavirus of COVID-19, zijn we genoodzaakt om een versnelling hoger te schakelen met onze online mogelijkheden. We zetten onze blik op oneindig en transformeren heel wat van onze praktijkgerichte opleidingen naar online lesactiviteiten. Geen simpele klus voor ons aangezien praktijk voorop staat, maar unieke situaties vragen om creatieve oplossingen.

Artikel

Het sportmanagement-event van het jaar: B-Sportunity

Sport is zoveel meer dan achter een bal aanhollen of op een fiets zitten. In de opleiding sport- en eventmanager ontdekken cursisten de boeiende cijfers, strategieën en organisaties achter populaire sporten.

Op 18 maart 2020 steken deze ijverige cursisten de handen uit de mouwen voor de vierde editie van B-Sportunity. Boeiende namen gaan met elkaar in gesprek over actuele topics uit de sportwereld.

Artikel

Foodlab specialist: Een culinaire opleiding op topniveau