Eigen lavendelhoeve na herboristenopleiding

Ga naar alle opleidingen
Emil Knapen
Herborist

Sinds midden vorig jaar kunnen toeristen in de levendelhoeve van de 62- jarige Emil Knapen. In 1996 kocht hij de gronden rond zijn toenmalig bedrijf voor gevelbepleistering en stampte hij in Stokrooie (Hasselt) samen met enkele vrijwilligers dit project uit de grond.

Ga naar alle opleidingen

“Toen ik het gebouw in 1996 kocht met vier hectare grond, moest ik een bestemming aan geven. Ik wist niet meteen wat ik met de gronden kon doen. Om ideeën op te doen, besloot ik bij SYNTRA een herboristenopleiding te volgen.”

Het idee voor het project Limburg Lavendel, met de zogenaamde lavendelhoeve van Emiel, ontstond op de campus  van SYNTRA. “Een van de andere cursisten had het jaar voordien haar eindwerk gemaakt over lavendel en wist er een heleboel over te vertellen. Ik overlegde met mijn docent en medecursisten. Sommige sprongen meteen op de kar.”

Lavendelolie

De opleiding was volgens hem erg verfijnd. “Ik leerde veel bij en trok naar Engeland en Frankrijk. Daar stak ik op technisch en commercieel vlak een resem dingen op. In Engeland ontstond het idee om de hoeve in zijn huidige vorm te ontwerpen. “

“De hoeve heeft een collectietuin van 55 verschillende soorten lavendel, een mediterrane tuin, een rotspartij met waterval, een groentetuin, een dierenweide en een vleermuizengrot. Daarnaast is er een wandelpark. De lavendel zelf wordt er geoogst en verwerkt tot zuivere lavendelolie. Wie wil, kan ook lavendelproducten kopen. Sinds juli 2011 kan ik mensen ontvangen, we hebben een cafetaria die in de weekends open is. Wat begon als hobby, is vandaag uitgegroeid tot een groot project. Op langere termijn denk ik aan hoevetoerisme. Mooie toekomstmuziek.”