Heidi Driesen gaat voor een persoonlijke aanpak in haar privéhondenschool

Ga naar alle opleidingen
Heidi Driesen
Hondeninstructeur

Drie jaar geleden opende de lummense Heidi Driesen (45) haar privéhondenschool Smart Doggies. Met een persoonlijke aanpak begeleidt ze de baasjes en wil ze gedragsproblemen voorkomen of aanpakken.

Ga naar alle opleidingen
Heidi Driesen

Iedere hond heeft een andere motivatie nodig

Heidi volgde deeltijds de opleiding zelfstandig hondeninstructeur bij SYNTRA. “Tijdens deze tweejarige opleiding kregen we een hele boterham theorie te verwerken en vanaf het tweede jaar deed ik ook stage in een hondenschool,” zegt Heidi, die sinds april 2009 eigenaar is van Smart Doggies in Lummen en fulltime bezig is met honden.

“Ik wilde mij onderscheiden van een traditionele hondenschool. Daar wordt in grotere groepen gewerkt, terwijl ik maximum met vijf honden op hetzelfde moment bezig ben. Ik werk met beloningsgerichte trainingmethodes en zoek waarmee een hond kan gemotiveerd worden. Zoals mensen werken voor hun loon, wil de ene hond gehoorzamer voor een snoepje, de andere voor een knuffel.”

Ik wilde mij onderscheiden van een traditionele hondenschool

“Mensen die door ziekte of andere omstandigheden niet kunnen meelopen in een normale groep, hebben de mogelijkheid om bij mij privéles te volgen. Dat is een belangrijk verschil met de doorsnee, want dat is daar niet mogelijk. Er komen hier veel puppies. Ik volgde daar een specifieke opleiding voor in Nederland. Ik werk ook nauw samen met dierenartsen. Als er echte gedragsproblemen zijn, adviseren zij hun klanten met mij contact op te nemen.

Huiswerk “De bedoeling van de privéhondenschool is dat ook mensen een leuke hond mee naar huis krijgen, die rustig meewandelt en braaf op een terras kan blijven zitten. Het is belangrijk dat de baasjes weten wat de basisbevelen zijn. Daarom kneden wij de mensen, niet de honden. (lacht) “Om dit te bekomen, krijgen de baasjes wekelijks een uitgeschreven huiswerkje mee naar huis dat op maat aangepast wordt aan de hond en eigenaar. “Bij een jonge pup die nog weinig vaardigheden heeft geleerd, is het opzet gedragsproblemen te voorkomen. Bij oudere honden die al fout gedrag vertonen, is het zaak de problemen aan te pakken. Die begeleiding geef ik zelf, maar mensen kunnen ook een behandelingsplan mee naar huis nemen.”