Veelgestelde vragen

We bieden zowel kort- als langlopende opleidingen aan. Dit in 24 verschillende interessegebieden (=sectoren). Afhankelijk van de opleiding kan je overdag of ’s avonds les volgen.

Bekijk hier ons opleidingsoverzicht

Bedrijven hebben ook toegang tot ons opleidingsaanbod. Daarnaast bieden we opleidingen en opleidingsadvies op maat aan.

Kortlopende opleidingen zijn er voor mensen die zich professioneel wil versterken, nieuwe technieken wil beheersen of op de hoogte wil blijven van actuele thema’s.

Dit zijn voornamelijk avondopleidingen met een maximale duur van 3 maanden. 3 maal per jaar hebben we een nieuw aanbod.

Bekijk een overzicht van onze kortlopende opleidingen

Langlopende opleidingen zijn gericht aan mensen die een nieuwe uitdaging willen aangaan, een zaak willen starten of zich professioneel willen versterken. Je krijgt een erkend diploma of getuigschrift en je geeft jezelf meer slaagkansen als zelfstandige of op de arbeidsmarkt!

Daarnaast zorgt SYNTRA Limburg ervoor dat je de basiskennis van bedrijfsbeheer onder de knie krijgt en je krijgt de opleiding verantwoord ondernemerschap. Zo weet je onmiddellijk of jouw project een haalbare kaart is en leer je op een verantwoorde manier je zaak te beheren.

De gemiddelde duur van langlopende opleidingen is 1 tot 3 jaar. Ze worden voornamelijk ’s avonds gegeven. In de vorm van een stageovereenkomst kunnen geïnteresseerden die een langlopende opleiding volgen geld verdienen en een nieuw beroep leren.

Bekijk een overzicht van onze langlopende opleidingen

Je hebt voldaan aan de leerplicht en je bent op zoek naar een leuke job? Je wil misschien zelfs een eigen zaak starten? Met een opleiding bij SYNTRA Limburg kan je snel en doelgericht studeren, zodat je zo snel mogelijk aan de slag kan.

De voltijdse dagopleidingen zijn een goed alternatief voor de hogeschool of de universiteit als je liever méér praktijk en minder theorie krijgt. De leerstof bestaat uit beroepskennis én bedrijfsbeheer. Als je slaagt voor alle modules of vakken dan krijg je een diploma (officieel erkend door de Vlaamse overheid)

Deze opleidingen worden tijdens de dag gegeven. De duur en het aantal lesdagen is grotendeels afhankelijk van de opleiding. In sommige gevallen kan het gecombineerd worden met werken. Je behoudt het recht op kinderbijslag en blijft fiscaal ten laste van je ouders. Omdat de opleidingen zo praktijkgericht zijn is er een grote kans op tewerkstelling na het afstuderen.

Bekijk een overzicht van onze voltijdse dagopleidingen

Het leercontract (ook gekend als de "leertijd") is een systeem dat werken en leren combineert. Leerjongeren krijgen de kans al doende een beroep te leren in een onderneming. Dit natuurlijk tegen betaling.

Na een korte proefperiode mag je bij een zelfgekozen onderneming starten. Je sluit hier een leerovereenkomst van 3 jaar af. Praktische zaken zoals vergoeding, werkuren en verzekering tegen arbeidsongevallen wordt door de werkgever geregeld.

Één dag per week krijg je theoretische opleiding bij SYNTRA Limburg. De andere vier dagen zijn praktijkgericht bij je werkgever. De lesinhoud van onze opleiding bestaat uit:

  • Algemene vorming: interessante onderwerpen die je helpen door het leven te stappen. Als je opleiding afgerond is ontvang je het diploma secundair onderwijs.
  • Beroepsgerichte vorming: Praktische én theoretische lessen die je helpen het gekozen beroep vlot te leren.

Meer info over de leertijd

SYNTRA Limburg pakt uit met een volledig nieuw concept! We geven je nu de kans om jezelf en je talenten te versterken in ongeveer één week tijdens de zomervakantie. Ideaal voor diegene die door het jaar niet wekelijks tijd kunnen vrijmaken.

Bekijk een overzicht van onze Summer School opleidingen

Ben je schoolverlater of wil je van carrière veranderen? Met onze stageovereenkomsten geven we je de kans om geld te verdienen en tegelijkertijd een nieuw beroep te leren.
De stageovereenkomst is toegankelijk voor alle 18+ jongeren. Ben je jonger dan kan je terecht bij de leertijd.

2 tot 5 dagen per week werk je bij een ondernemer. Hij leert je de dagdagelijks kneepjes van het vak. 1 of 2 avonden per week volg je les bij SYNTRA. Hier leer je de beroepstheorie.

Je krijgt dus een volledige praktijkopleiding én je wordt er voor betaald! (minstens €700 per maand) Bovendien ben je verzekerd en heb je recht op jaarlijkse vakantie. 90% van de jongeren heeft een vaste baan na het volgen van een stageovereenkomst! Praktijkervaring is zeer belangrijk op de arbeidsmarkt.

E-commerce ondernemer, dentaalassistent, aannemer schilderwerken, reisleider, etc. Voor ieder wat wils! Afhankelijk van de openstaande stageplaatsen kan de stageovereenkomst met alle beroepen die wij als langlopende opleiding aanbieden. Het aanbod en is groot en kan je bekijken in het opleidingsoverzicht.

Heb je een beroep gekozen en wil je meer weten? Twijfel dan niet en contacteer ons: leertijd.clb@syntra-limburg.be .