Nieuwe energie-regelgeving? Wij zijn er klaar voor!

7 years 3 months geleden

SYNTRA Limburg campus Genk opent in januari 2017 het New Energy Labo. De opening van het labo komt net op tijd, want vanaf 2017 is er een nieuwe energie-regelgeving die invloed heeft op het bekomen van subsidies. Met het New Energy Labo geven we installateurs en techniekers nog meer mogelijkheden om mee te evolueren met de wetgeving en regelgeving binnen de energiesector. Op 12 januari 2017 gingen de deuren van het labo open, Vlaams parlementslid Lydia Peeters was aanwezig voor de uitreiking van de eerste certificaten. 

opening energy labo

Vanaf juli 2017 gaat de nieuwe energie-regelgeving effectief van kracht. Om recht te hebben op subsidie zal men vanaf dat moment steeds beroep moeten doen op gecertificeerde installateurs bij het installeren van hernieuwbare energiesystemen. De regelgeving is duidelijk: geen gecertificeerd installateur, geen subsidie! Deze nieuwe regelgeving heeft dus een belangrijk effect op het bekomen van subsidies bij het installeren van hernieuwbare energiesystemen. Het gaat hier onder andere over warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers, combi-systemen, … Installateurs hebben dus nog 6 maanden de tijd om zich voor te bereiden op deze regelgeving en de juiste certificaten te behalen.

SYNTRA Limburg levert jaarlijks verschillende certificaten af aan techniekers en installateurs. Zij kunnen steeds bij SYNTRA Limburg terecht voor het behalen of vernieuwen van de meest recente certificaten. Met het New Energy Labobreiden we dit nog verder uit. Dit labo staat in het teken van hernieuwbare energie en de regelgeving die hieraan vasthangt. Op dit moment bieden we vier gecertificeerde opleidingen ‘Installateur hernieuwbare energie’ aan in ons programma: warmtepompen, zonthermische systemen - sanitair warm water, zonthermische systemen - combi en fotovoltaïsche zonne-energiesystemen. Naast deze opleidingen zullen ook andere opleidingen gebruik maken van dit labo waaronder EPB-verslaggevers en EPC-verslaggevers. Indien installateurs van hernieuwbare energie dus in lijn willen zijn met de regelgeving van 2017 kunnen zij bij ons terecht voor hun certificaat.

Het belang voor hernieuwbare energie stijgt elk jaar. Installateurs zijn permanent op zoek naar een energie-efficiënte oplossing. Wij willen als opleidingsverstrekker ons steentje bijdragen aan het zoeken naar oplossingen voor het energievraagstuk. Dit doen we door onze installateurs zo goed mogelijk voor te bereiden op de aankomende regelgevingen. Onze inzet voor de energiesector is ook het kabinet Tommelein niet ontgaan. Lydia peeters was aanwezig op de opening om haar visie op energie en opleiding te geven. Zij mocht alvastofficieel de eerste certificaten uitreiken. 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Koeltechnieker
Artikel

Een goedbetaalde job zonder stress?

Nieuws

Duale ondernemerschapstrajecten van SYNTRA onder de loep op woensdag 28 juni

Het afgelopen cursusjaar heeft het SYNTRA-netwerk over heel Vlaanderen 5 verschillende duale ondernemerschapstrajecten georganiseerd. De beoogde doelgroep zijn jongvolwassenen (18+) met professionele intenties en met affiniteit voor het ondernemerschap.

Nieuws

Mathieu Gijbels stimuleert opleidingen

Door  werknemers opleidingen te laten volgen bij SYNTRA, wil industriebouwer Mathieu Gijbels het niveau van het personeel en het bedrijf naar een hoger niveau tillen. “Steeds meer van onze mensen nemen zelf het initiatief om zich bij te scholen”, zegt Chantal Vanaken (47), personeelmanager voor de bedienden.

Artikel

Van steunzolen maken tot HTML schrijven

Jill Wets werkte jarenlang in de orthopedie. Met plezier en toewijding maakte ze steunzolen en specialiseerde ze zich in rolstoelen, maar intussen bleef ook haar andere passie groeien: die voor de IT. Toen haar contract in de orthopedische sector afliep, besloot ze de sprong naar full stack developer te wagen, en dat bleek een goede keuze.

Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”

Tot twee jaar geleden had cursist Ivan Coemans geen idee dat hij zo goed kon fotograferen. Het was pas tijdens de opleiding fotografie van SyntraPXL dat dit verborgen talent van hem aan het licht kwam. En hoe!

Robby Pipeleers
Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”