Een opleiding leidt tot professioneel succes

1 jaar 2 maanden geleden

Duizenden Limburgers kiezen elk jaar voor een praktijkgerichte opleiding bij SYNTRA Limburg. Meer dan 3000 cursisten beëindigden in juni 2016 een opleiding die langer duurt dan een half jaar. Het gaat over meer dan 250 opleidingen in zowat elke denkbare sector. SYNTRA heeft voor het eerst in kaart gebracht wie deze mensen zijn en wat het volgen van een opleiding nu precies oplevert. Afgevaardigd bestuurder van SYNTRA Limburg Dirk Vanstipelen ziet in de meetresultaten dat de Limburger beloond wordt voor zijn werkkracht en doorzettingsvermogen: ”Mensen investeren bij ons tijd en geld om vooruit te geraken in het leven. Samen met SYNTRA Limburg slagen zij daar ook in. Dat is iets om trots op te zijn!”

Syntra Lars

86% van cursisten wordt na jaar beter op het werk

Wie volgt opleidingen?

Een opleiding volgen is blijkbaar niet leeftijdsgebonden, want binnen zowat elke leeftijdscategorie is er een gelijke vertegenwoordiging. Over alle opleidingen heen is de gemiddelde SYNTRA-cursist 35 jaar oud en over het algemeen mannelijk (60% mannen tegen 40% vrouwen). 1 op de 3 SYNTRA-cursisten geeft aan een hoger diploma te hebben. Dirk Vanstipelen: ”Niemand heeft tijd, alles moet snel en efficiënt zijn. Dat is precies het opzet bij SYNTRA Limburg: focus op nuttige, praktische beroepskennis. Ook de hooggeschoolden zien de laatste jaren het nut van die praktische kennis.”

Voltijdse dagopleiding bij SYNTRA: het praktische gat in de markt

Naast avondcursussen kan je bij SYNTRA Limburg ook terecht voor voltijdse dagopleidingen. Dat zijn opleidingen die de leemte opvullen tussen het secundair en het hoger onderwijs. Deze eenjarige beroepsopleidingen lokken dan ook een jong publiek (75% is onder de 25 jaar). Dirk Vanstipelen :”Iets kúnnen is stilaan belangrijker dan een diploma. Steeds meer jongeren studeren een jaartje extra en vullen hun bachelor- of masterdiploma aan met een voltijdse dagopleiding.” Bijna 14% van de voltijdse cursisten is hooggeschoold. In 2015 was dat nog ‘maar’ 11,5%.”

Na de opleiding? Jobs, jobs en nog eens jobs.

88% van de voltijdse dagopleiding-cursisten is 1 jaar na afstuderen aan de slag.  “De doorstroom naar de arbeidsmarkt is bij SYNTRA-jongeren indrukwekkend. Praktische kennis staat gelijk aan jobkansen.” zegt de afgevaardigd bestuurder van SYNTRA Limburg. “De cijfers voor alle SYNTRA-cursisten samen zijn zo mogelijk nog straffer. SYNTRA doet de economie draaien!” Vóór het volgen van een opleiding is 59% actief op de arbeidsmarkt. 1 jaar na de opleiding stijgt dit percentage tot maar liefst 81%.

Werknemer of zelfstandige: motivatie werkt.

Werknemers die via een opleiding willen verbeteren in hun job, bereiken dat doel in 86% van de gevallen binnen één jaar. Maar liefst 27% van de cursisten die een verandering in hun job kenden, geeft aan dat de SYNTRA-opleiding rechtstreeks geholpen heeft met hun promotie. “Wie studeert bij SYNTRA heeft vaak een duidelijk doel voor ogen of geraakt gemotiveerd door zijn klasgenoten of docenten.” Zegt Dirk Vanstipelen. “Het is echter ongelofelijk dat onze cursisten zo snel professioneel resultaat boeken. Daar doe ik mijn hoed voor af!”

Het zijn niet enkel de werknemers die zichzelf verbeteren: 71% van de zelfstandigen geeft aan dat ze dankzij hun opleiding een betere ondernemer geworden zijn.

Vóór het volgen van een opleiding, was slechts 9% van de werkende cursisten zelfstandig. Eén jaar na afstuderen, verdubbelde het ondernemerschap tot maar liefst 19%! “SYNTRA Limburg is een echte kweekvijver voor zelfstandigen.” Zegt de gedelegeerd bestuurder van SYNTRA Limburg, “Onze docenten spelen hier een hele grote rol in. Zij hebben vaak zélf een eigen zaak en maken ondernemerschap tastbaar voor de cursisten. Men raakt op SYNTRA besmet met de ondernemersmicrobe!”

SYNTRA Limburg is een echte kweekvijver voor zelfstandigen, onze docenten spelen hier een hele grote rol in. Zij hebben vaak zélf een eigen zaak en maken ondernemerschap tastbaar voor de cursisten.

Toekomst

Bij SYNTRA Limburg volgt men de evoluties op de arbeidsmarkt op de voet: Steeds meer bedrijven hebben moeite om gekwalificeerd personeel te vinden. Vlaanderen heeft in de komende jaren vooral nood aan goed opgeleide en productieve werkkrachten. Afgevaardigd bestuurder Dirk Vanstipelen ziet grote kansen voor de Vlaamse ondernemingen: “Een deel van de oplossing is om de huidige medewerkers op te leiden. De enige grondstof die we in Vlaanderen hebben, zijn mensen. Daar moeten we in investeren. Op dit moment zien we dat werknemers vooral zelf initiatief nemen om zich bij te scholen. De bedrijven zouden hierin een meer sturende rol in kunnen spelen. Opleidings- en doorgroeikansen zorgen immers voor tevreden, productieve en trouwe werknemers. Een win-win-situatie voor werknemer en werkgever.”

Conclusie:

SYNTRA-cursisten vind je in alle lagen van de bevolking, onder elke leeftijdscategorie. Ze willen zichzelf sterker maken op de arbeidsmarkt en doen dat met groot succes.

SYNTRA zorgt ervoor dat één jaar na afstuderen:

•           het aandeel werkenden van 59% naar 81% verhoogt

•           86% van de werknemers zichzelf professioneel verbetert

•           72% van de zelfstandigen zichzelf een betere ondernemer vindt

•           het ondernemerschap verdubbelt van 9% naar 19%

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
blockchain-solution-developer
Artikel

De eerste officiële Blockchain-opleiding van Vlaanderen start in de T2-campus

Event

Pitch fight III: de technisch tekenaars laten zien wat ze kunnen

Op woensdag 27 juni 2018 stellen de cursisten Digitaal Technisch Tekenaar hun projecten voor, een uitgelezen kans om talent te spotten en binnen te halen. Ben je op zoek naar een gemotiveerde starter voor jouw bedrijf? Kom dan jouw witte raaf zoeken op de 3de editie van de Pitch Fight. Ben je cursist, ex-cursist, docent of zelf geïnteresseerd in een opleiding digitaal technisch tekenaar? Dan ben je uiteraard ook meer dan welkom op dit event.

Onze Digitaal Technisch Tekenaars zijn bouwkundige genieën. Bouwaanvragen, 2D tekenwerk , 3D tekenwerk en visualisaties behoren tot hun skills.

Wil jij erbij zijn? Schrijf dan  hier  in.

Artikel

Een goedbetaalde job zonder stress?

Associeer jij een goedbetaalde job ook automatisch met veel stress,  hoge werkdruk en vervelende overuren? Dat hoeft niet per se, volgens de internationale financiële nieuwswebsite Businessinsider. Die publiceert jaarlijks een lijstje met de minst en meest stressy jobs van het moment. Wij zochten er 5 uit waar in ons land momenteel ook veel vraag naar is.

Event

Virtual Reality show @ Kinepolis

Virtual Reality show @ Kinepolis 15, 17 en 19 september

Heb jij een passie voor games, animatiefilms en special effects? 
Is virtual reality nog onbekend terrein voor jou?

Nieuws

Duale ondernemerschapstrajecten van SYNTRA onder de loep op woensdag 28 juni

Het afgelopen cursusjaar heeft het SYNTRA-netwerk over heel Vlaanderen 5 verschillende duale ondernemerschapstrajecten georganiseerd. De beoogde doelgroep zijn jongvolwassenen (18+) met professionele intenties en met affiniteit voor het ondernemerschap.

Nieuws

Italiaanse meester-bakker onhult pizzageheimen