Een opleiding leidt tot professioneel succes

2 jaar geleden

Duizenden Limburgers kiezen elk jaar voor een praktijkgerichte opleiding bij SYNTRA Limburg. Meer dan 3000 cursisten beëindigden in juni 2016 een opleiding die langer duurt dan een half jaar. Het gaat over meer dan 250 opleidingen in zowat elke denkbare sector. SYNTRA heeft voor het eerst in kaart gebracht wie deze mensen zijn en wat het volgen van een opleiding nu precies oplevert. Afgevaardigd bestuurder van SYNTRA Limburg Dirk Vanstipelen ziet in de meetresultaten dat de Limburger beloond wordt voor zijn werkkracht en doorzettingsvermogen: ”Mensen investeren bij ons tijd en geld om vooruit te geraken in het leven. Samen met SYNTRA Limburg slagen zij daar ook in. Dat is iets om trots op te zijn!”

Syntra Lars

86% van cursisten wordt na jaar beter op het werk

Wie volgt opleidingen?

Een opleiding volgen is blijkbaar niet leeftijdsgebonden, want binnen zowat elke leeftijdscategorie is er een gelijke vertegenwoordiging. Over alle opleidingen heen is de gemiddelde SYNTRA-cursist 35 jaar oud en over het algemeen mannelijk (60% mannen tegen 40% vrouwen). 1 op de 3 SYNTRA-cursisten geeft aan een hoger diploma te hebben. Dirk Vanstipelen: ”Niemand heeft tijd, alles moet snel en efficiënt zijn. Dat is precies het opzet bij SYNTRA Limburg: focus op nuttige, praktische beroepskennis. Ook de hooggeschoolden zien de laatste jaren het nut van die praktische kennis.”

Voltijdse dagopleiding bij SYNTRA: het praktische gat in de markt

Naast avondcursussen kan je bij SYNTRA Limburg ook terecht voor voltijdse dagopleidingen. Dat zijn opleidingen die de leemte opvullen tussen het secundair en het hoger onderwijs. Deze eenjarige beroepsopleidingen lokken dan ook een jong publiek (75% is onder de 25 jaar). Dirk Vanstipelen :”Iets kúnnen is stilaan belangrijker dan een diploma. Steeds meer jongeren studeren een jaartje extra en vullen hun bachelor- of masterdiploma aan met een voltijdse dagopleiding.” Bijna 14% van de voltijdse cursisten is hooggeschoold. In 2015 was dat nog ‘maar’ 11,5%.”

Na de opleiding? Jobs, jobs en nog eens jobs.

88% van de voltijdse dagopleiding-cursisten is 1 jaar na afstuderen aan de slag.  “De doorstroom naar de arbeidsmarkt is bij SYNTRA-jongeren indrukwekkend. Praktische kennis staat gelijk aan jobkansen.” zegt de afgevaardigd bestuurder van SYNTRA Limburg. “De cijfers voor alle SYNTRA-cursisten samen zijn zo mogelijk nog straffer. SYNTRA doet de economie draaien!” Vóór het volgen van een opleiding is 59% actief op de arbeidsmarkt. 1 jaar na de opleiding stijgt dit percentage tot maar liefst 81%.

Werknemer of zelfstandige: motivatie werkt.

Werknemers die via een opleiding willen verbeteren in hun job, bereiken dat doel in 86% van de gevallen binnen één jaar. Maar liefst 27% van de cursisten die een verandering in hun job kenden, geeft aan dat de SYNTRA-opleiding rechtstreeks geholpen heeft met hun promotie. “Wie studeert bij SYNTRA heeft vaak een duidelijk doel voor ogen of geraakt gemotiveerd door zijn klasgenoten of docenten.” Zegt Dirk Vanstipelen. “Het is echter ongelofelijk dat onze cursisten zo snel professioneel resultaat boeken. Daar doe ik mijn hoed voor af!”

Het zijn niet enkel de werknemers die zichzelf verbeteren: 71% van de zelfstandigen geeft aan dat ze dankzij hun opleiding een betere ondernemer geworden zijn.

Vóór het volgen van een opleiding, was slechts 9% van de werkende cursisten zelfstandig. Eén jaar na afstuderen, verdubbelde het ondernemerschap tot maar liefst 19%! “SYNTRA Limburg is een echte kweekvijver voor zelfstandigen.” Zegt de gedelegeerd bestuurder van SYNTRA Limburg, “Onze docenten spelen hier een hele grote rol in. Zij hebben vaak zélf een eigen zaak en maken ondernemerschap tastbaar voor de cursisten. Men raakt op SYNTRA besmet met de ondernemersmicrobe!”

SYNTRA Limburg is een echte kweekvijver voor zelfstandigen, onze docenten spelen hier een hele grote rol in. Zij hebben vaak zélf een eigen zaak en maken ondernemerschap tastbaar voor de cursisten.

Toekomst

Bij SYNTRA Limburg volgt men de evoluties op de arbeidsmarkt op de voet: Steeds meer bedrijven hebben moeite om gekwalificeerd personeel te vinden. Vlaanderen heeft in de komende jaren vooral nood aan goed opgeleide en productieve werkkrachten. Afgevaardigd bestuurder Dirk Vanstipelen ziet grote kansen voor de Vlaamse ondernemingen: “Een deel van de oplossing is om de huidige medewerkers op te leiden. De enige grondstof die we in Vlaanderen hebben, zijn mensen. Daar moeten we in investeren. Op dit moment zien we dat werknemers vooral zelf initiatief nemen om zich bij te scholen. De bedrijven zouden hierin een meer sturende rol in kunnen spelen. Opleidings- en doorgroeikansen zorgen immers voor tevreden, productieve en trouwe werknemers. Een win-win-situatie voor werknemer en werkgever.”

Conclusie:

SYNTRA-cursisten vind je in alle lagen van de bevolking, onder elke leeftijdscategorie. Ze willen zichzelf sterker maken op de arbeidsmarkt en doen dat met groot succes.

SYNTRA zorgt ervoor dat één jaar na afstuderen:

•           het aandeel werkenden van 59% naar 81% verhoogt

•           86% van de werknemers zichzelf professioneel verbetert

•           72% van de zelfstandigen zichzelf een betere ondernemer vindt

•           het ondernemerschap verdubbelt van 9% naar 19%

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
Artikel

De top 10 grafische opleidingen van 2019-2020

Event

Young BIM Bouwkundig Tekenaars pitchen hun werk

Op woensdag 26 juni 2019 stellen de cursisten digitaal technisch tekenaars alsook de eerst afgestudeerden BIM bouwkundig tekenaars hun projecten voor aan juryleden, ondernemers, architecten en geïnteresseerden. Bouwaanvragen alsook 2D tekenwerk , 3D tekenwerk en visualisaties behoren tot zijn skills. 

Artikel

Blockchain in een digitale notendop

Veilig gegevens overdragen via internet is één van de grootste digitale uitdagingen. Dagelijks komen we in aanraking met het online raadplegen en uitwisselen van gegevens. Veilige en snelle betalingen, een transparante voedselketen met details over de oorsprong van het voedsel, medische gegevens vertrouwelijk raadplegen, data op een veilige manier delen tussen jouw apparaten… Blockchain kan een oplossing bieden in elk van deze gevallen, maar wat is blockchain eigenlijk?

Artikel

Extra injectie voor game-industrie dankzij de ‘Tax shelter’

Niet enkel de Limburgse producenten van games, maar ook de verschillende opleidingsinstellingen die profielen voor deze nieuwe sector afleveren, kijken halsreikend uit naar de uitbreiding van de zogenaamde tax shelter van de film- naar de game-industrie. “Als dat teweegbrengt voor de game-industrie, wat het heeft opgeleverd voor de Belgische filmindustrie, dan mogen we onze borst natmaken”, zegt business developer Ludo Guisson van Syntra Limburg.

Artikel

Ligt jouw zoon of dochter languit in de zetel?

Wist je dat een kwart van de studenten zijn studies stopzet in het eerste of tweede jaar van de studies? Nog sterker: amper 1 op 3 van de hogeschoolstudenten behaalt zijn diploma binnen de voorziene studietijd. Het gevolg is dat elk jaar opnieuw duizenden ouders kopzorgen hebben over deze (toch wel) dure tijdverspilling bij zoon- of dochterlief.

De grote vraag is meestal: WAT NU? 

Klinkt bovenstaand scenario jou bekend in de oren? Bij SYNTRA Limburg hebben we in 2019 een uitgebreid studieaanbod voor jongeren. Behaal een diploma op 1 jaar in één van onze 16 studierichtingen. Wij stomen je klaar voor de arbeidsmarkt door praktische kennis voorrang te geven op theorie.

blockchain-solution-developer
Artikel

De eerste officiële Blockchain-opleiding van Vlaanderen start in de T2-campus