Wat doet een valkenier?

10 years 7 months geleden

Tegenwoordig heeft de valkerij geen bescheiden omvang meer. Nog steeds worden valken afgericht voor de jacht en worden ze naast de recreatie (vogelshows) ook ingezet voor de verjaging/overlastbestrijding van bv. meeuwen en kraaien. De valkeniers worden tegenwoordig ook meer en meer ingezet in de landbouw en de fruitsector om kraaien en eksters te verjagen.

valkenier

De opleiding tot valkenier bij SYNTRA Limburg heeft tot doel een algemene opleiding te bieden waarbij alle aspecten van het beroep valkenier aan bod komen. Naast een ruime theoretische basis en wetgeving wordt de praktijk (hoge vlucht, lage vlucht…) aangeleerd. Hierbij wordt aandacht besteed aan demonstraties en overlastbestrijding.

Men is pas valkenier als men de kennis en ervaring heeft om een roofvogel zodanig te trainen, dat deze op conditie is en in staat is de prooi te bemachtigen.

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Artikel

Door een spierziekte belandde Diana in een coma maar toch opende ze haar hondentrimsalon

Artikel

Evelien verzilverde ‘letterlijk’ haar talent als hondentrimmer

Evelien Tilkens kon haar talent in 2017 verzilveren bij SYNTRA Limburg. Haar passie voor honden heeft haar naar de opleiding Hondentrimmer geleid die ze met succes afrondde. Maar hier stopt het verhaal bijlange nog niet...

 

Nieuws

Eerste zorgverleners met therapiehond studeren af

Bij het opleidingscentrum SYNTRA Campus Hasselt zijn de eerste zorgverleners met therapiehond in ons land afgestudeerd. Het is de eerste keer dat honden worden opgeleid op maat van de hulpverlener. Gediplomeerde leerkrachten, logopedisten, psychiatrisch verpleegkundigen en ergotherapeuten schakelen hun getrainde hond in om de therapie te verbeteren.

Nieuws

Paardensport economische troef

Paardensport  is een economische troef voor Limburg!

Nieuws

Vlaamse paarden begeerd in China

Vlaanderen heeft al jaren een goede positie in de wereldtop als het op fokken van paarden aankomt.

Ivan Coemans
Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”