Aspirant sommelier

Wil je de passionele wereld van de wijnen graag samen met ons ontdekken en op een deskundige en verantwoorde wijze ermee kennismaken?  Schrijf je dan nu in

Duurtijd
  • Onbekend
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Langlopende opleidingen
  • Beroepsopleiding
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

Alvorens onze zintuigen te bekoren, ondergaat de wijn diverse proeven: hij belandt meermaals in het glas van de wijnkeldermeester, wordt in het labo geanalyseerd en door diverse jury’s beoordeeld. Deze beroepsmatige proeverijen hebben elk een protocol, eigen aan de situatie.

Wanneer een wijnliefhebber een wijn analyseert, is een goede leidraad noodzakelijk; een methode, om de proeverij in goede banen te leiden en orde te scheppen in gewaarwordingen en gevoelens tijdens het proeven. Het oefenen van deze methode leidt tot de ontwikkeling van een specifieke woordenschat. Deze terminologie is de verbale vertegenwoordiging van de techniek en het middel bij uitstek in de communicatie tussen de proevers en gebruikers.

Na het behalen van het getuigschrift Aspirant-sommelier kan je verder met de opleiding Sommelier en Wijnhandelaar. 

 

Doelgroep

De opleiding Aspirant Sommelier richt zich tot:

  • wijnliefhebbers / -kenners met voorkennis
  • Professionelen uit de Horeca, food & beverage managers, sommeliers, traiteurs, wijnbaruitbaters
  • Wijnaankopers en -verkopers in de wijnhandel

Het is de volgende stap richting de professionele opleiding als sommelier.

De gecertificeerde wijnopleidingen 'Aspirant Sommelier' en 'Sommelier' worden modulair ingericht.

Module I: Wijn leren proeven
Onder proeven verstaan we het waarnemen met onze ogen (kleur, helderheid,..), neus (geur) en uiteraard met onze mond (smaak). Je leert de verschillende algemene smaken onderscheiden (zout, zuur, bitter, zoet, umami). Daarna dompelen we je onder in de typische smaakonderdelen van de wijn (ingrediënten, structuur, afdronk,..) en leer je deze al doende (h)erkennen.
Uiteraard wordt elk stukje theorie overvloedig getoetst aan de praktijk door tijdens de cursus wijnen van allerlei origines, soorten, kwaliteiten en genres te degusteren. Ook de diverse druivensoorten worden aangehaald en hun typische kenmerken (smaak, geur, kleur) in de wijntoepassingen.

•Inleiding: zintuigen, elementaire degustatietechnieken, omgevingsfactoren
•Gustatieve fase: proces wijn maken en druivenrassen
•Proeven en werken met degustatiefiches, blind proeven en quoteren
•Wijn en gerecht
•Degustatie van schuimwijn

Module II: Wijnbouw en vinificatie
Deze module behandelt alle aspecten van de teelt van druiven, de oogst en de vinificatie ervan. Zo krijg je een dieper inzicht in het wijngebeuren wereldwijd en leer je de aspecten van het wijn maken koppelen aan de smaakstijlen van de verschillende wijnen. In elke les wordt nadruk gelegd op de service van de wijn en de combinatie wijn en gerechten.
Tijdens deze module zal blijvend aandacht worden besteed aan de wijnbespreking, zal vooral de terminologie worden uitgediept en je in het bijzonder worden aangeleerd hoe een wijn consequent en structureel wordt besproken.

Module III: Wijnstijlen uit de hele wereld
In deze module focussen we ons vooral op de organoleptische verschillen in wijnen welke leiden tot een indeling in universele wijnstijlen en geven we je heel wat kennis mee van de belangrijkste wijnstijlen in de wereld alsmede van de factoren die een wijnstijl bepalen, zoals druivenrassen, omgeving en techniek van wijn maken. Je gaat je vaardigheden op het gebied van proeven verder ontwikkelen a.h.v. de degustatiefiche. In elke les wordt nadruk gelegd op de service van de wijn en de combinatie wijn en gerecht.

  • Neerpelt
  • Hasselt

Basis wijnproeven

€200.00 €165.29
  • Hasselt

Barista gevorderd: Koftails maken

€60.00 €49.59
  • Hasselt

Barista basis: Espresso

€155.00 €128.10
  • Hasselt

Introductie in de thee

€60.00 €49.59
  • Hasselt

Barista gevorderd: Intro in latte art

€200.00 €165.29